Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Culemborg Klopt

Generic filters
Exact matches only

Route app “Struinen door de Verboden Kringen” gelanceerd: Verken het erfgoed van de Hollandse Waterlinies

Het Waterliniepad en het klompenpad tussen de forten Werk aan het Spoel en Everdingen hebben nu een verrijkende toevoeging gekregen met de lancering van de nieuwe route app “Struinen door de Verboden Kringen”.

Struingidsen Vincentius en Thomas nemen gebruikers via de app mee op ontdekkingstocht door de ‘Verboden Kringen’, waarbij ze verhalen delen over de militaire geschiedenis, waterbouwkundige uitvindingen en de riviernatuur. De app is ontwikkeld door Jan van den Berg van studio Finton, in samenwerking met de Struingidsen, en biedt een interactieve ervaring die zowel educatief als vermakelijk is. De app is gratis te downloaden via RoutAbel, biedt een boeiende 3,5 km lange route die wandelaars meeneemt op een reis door de rijke geschiedenis van dit unieke gebied.

Lancering app
De lancering van de app vond plaats op zaterdag 21 april op Werk aan het Spoel, tijdens het landelijke Weekend van het Verdedigingserfgoed. Wethouder Wichgers van de gemeente Culemborg verrichtte de lancering en benadrukte het belang van het behouden en delen van ons erfgoed. Daarnaast werden de nieuwe informatieve panelen gepresenteerd, die het werelderfgoed van de Hollandse Waterlinies belichten en de historische waarde van de locaties illustreren.

Hollandse Waterlinies verkennen
De app “Struinen door de Verboden Kringen” biedt een unieke manier om het erfgoed van de Hollandse Waterlinies te verkennen, maar draagt ook bij aan het vergroten van het bewustzijn over dit bijzondere stukje geschiedenis. Download de app vandaag nog en ontdek de verborgen schatten van Culemborg!

Wat zijn de ‘Verboden Kringen’?
De ‘Verboden Kringen’ verwijzen naar een historische wet uit 1814 die bepaalde dat rond elk vestingwerk drie kringen moesten worden getrokken. Deze kringen waren bedoeld om het schootsveld vrij te houden in tijden van oorlog, waardoor ze als ‘verboden’ werden beschouwd voor bewoning of landbouwactiviteiten. Deze regeling was essentieel voor de verdediging van strategische locaties zoals de forten Werk aan het Spoel en Everdingen langs het Waterliniepad en het klompenpad.

Over studio Finton
Studio Finton is een creatieve studio gespecialiseerd in het ontwikkelen van digitale oplossingen die verhalen tot leven brengen en mensen verbinden met erfgoed en cultuur. Met een passie voor innovatie en storytelling, streven wij ernaar om unieke en meeslepende ervaringen te creëren die inspireren en informeren.

Download hier de app: RoutAbel, de Route App – AbelLeisure