Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Culemborg Klopt

Generic filters
Exact matches only

Wat te zien?

De geschiedenis van Culemborg gaat heel ver terug. Al in de 14e eeuw werd de stad een Vrijstad met eigen rechtspraak. Culemborg was toen een centrale marktstad en kende later een levendige industrie.  Als belangrijke stad en handelscentrum werd Culemborg in woelige tijden beschermd door maar liefst drie wallen en grachten, met zeven stadspoorten. Nu nog getuigen veel monumentale gebouwen van de rijke historie van Culemborg. Hieronder lichten we een aantal historische plekjes voor je uit.

Hollandse Waterlinies

Onbereikbaar, onneembaar en onzichtbaar: zo was de Nieuwe Hollandse Waterlinie – dat nu onderdeel uitmaakt van de UNESCO WERELDERFGOED De Hollandse Waterlinies – wel te beschrijven. Wanneer er oorlog dreigde lieten soldaten hele stukken land onder water lopen om de vijand af te schrikken. Zo werden er twee vliegen in één klap geslagen. Het land was namelijk onbegaanbaar voor soldaten, voertuigen of paarden en voor boten was het juist net te ondiep.

Wat destijds de vijand buiten hield, is nu een toeristische bezienswaardigheid. Verscholen in de natuur duiken de bouwwerken hier en daar op. Wees welkom en ontdek de rijke geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie!

Meer over de Hollandse Waterlinies

 

Werk aan het Spoel

Werk aan het Spoel is aangelegd in 1815 als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het Werk bestaat uit een aantal fortificaties die de inlaatsluis van de Lek moesten beschermen. Met deze sluis kon een deel van het land tussen Lek en Linge onder water worden gezet. Onlangs is hier een activiteitencentrum annex restaurant verrezen, het Forthuis.

Meer informatie

Caatje aan de Lek

Bij Caatje kun je ongedwongen, eerlijk en heerlijk eten, drinken, vieren en vergaderen. Je vindt Caatje in Culemborg bij fort Werk aan het Spoel. Vanuit het restaurant heb je een prachtig uitzicht richting Culemborg en op het groene Amfitheater. Als de temperatuur omhoog gaat is het heerlijk buiten op het terras. Er is volop ruimte op het fortterrein om te spelen.

Meer informatie

Fort Everdingen

Fort Everdingen is een fort uit de 19e eeuw, dat deel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Fort Everdingen werd tussen 1842 en 1847 gebouwd op de plek waar de Lekdijk en Diefdijk bij Everdingen samenkomen. Er zijn drie sluizen bij het fort, die inundantie van de polder tussen de Diefdijk en Culemborg mogelijk maakt.

Meer informatie

De Diefdijk

De Diefdijk is een bijzondere binnendijk, in 1284 aangelegd als zijkade. In de 18e eeuw ging hij deel uitmaken van de Oude Hollandse Waterlinie. De dijk vormde ook een onderdeel van de 19e-eeuwse Nieuwe Hollandse Waterlinie. De dijk doet nog steeds dienst als volwaardige (tweede) waterkering die de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden beschermt bij wateroverlast uit de Betuwe.

Meer informatie

Aspergeversperring

Werk aan het Spoel, tankversperring, aspergeversperring 1939 – 1940. Langs de Goilberdingerdijk tussen Culemborg en Everdingen is een deel van een tankversperring uit 1940 bewaard gebleven. De tankversperring werd tijdens de mobilisatie in 1940 aangebracht als onderdeel van een tankgracht in de uiterwaard.

Meer informatie

Stelling van Honswijk

Op het Eiland van Schalkwijk aan de overkant van Culemborg – is het historische landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie nog volop beleefbaar. Hier vormt Fort Honswijk samen met Lunet aan de Snel, Werk aan de Korte Uitweg, Gedekte Gemeenschapsweg, Werk aan de Groene Weg, Werk aan de Waalse Wetering, inundatiekanaal en open schootsvelden een bijzonder gaaf gebleven waterlinielandschap. Foto: Vrijstad Vianen.

Meer informatie

De mooiste routes langs de Hollandse Waterlinies

Forten in Rivierenland
Nieuwsgierig naar geheimzinnige waterkelders, half verstopte bunkers en overwoekerde remises in een bijzonder landschap waarin ook hedendaagse kunst en historische beelden ...
83 KM
Meer informatie
Meer over Forten in Rivierenland
Veerdienst Liniepont
Het voetveer vaart gedurende de zomermaanden over de Lek tussen Werk aan het Spoel, Fort Everdingen en Werk aan de Groeneweg. ...Lees meer
Culemborg
Meer informatie
Meer over Veerdienst Liniepont
NS-wandeling Waterlinie Culemborg
Stap in de wondere wereld van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Struin door de uiterwaarden, ga de Lek over met het Liniepontje ...
17 KM
Meer informatie
Meer over NS-wandeling Waterlinie Culemborg
Goilberdingerpad
De geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Linie heeft ook in de buurt van Culemborg hier zijn sporen achter gelaten. Ontdek het ...
15 KM
Meer informatie
Meer over Goilberdingerpad
Kronkelen tussen Lek en Linge
Kronkelen tussen Lek en Linge is een fietsronde van 52 kilometer tussen Culemborg aan de Lek en landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt aan ...
52 KM
Meer informatie
Meer over Kronkelen tussen Lek en Linge
Linie langs de Lek
Deze mooie fietstocht brengt je vanuit Culemborg langs de historie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie langs de Lek. ...
41 KM
Meer informatie
Meer over Linie langs de Lek
Jan Blankenpad
Op ontdekkingstocht door de uiterwaarden en over de dijk ...
4 KM
Meer informatie
Meer over Jan Blankenpad
Rondje Liniepontje
Via deze wandelroute verken je een deel van de Hollandse Waterlinie bij Schalkwijk, Culemborg en Vianen ...
10 KM
Meer informatie
Meer over Rondje Liniepontje

Vier het water

‘Vier het water’ is de naam van het waterelement op de Markt in Culemborg. Samen laten de peilstenen zien hoe het water en de strijd met en tegen het water een belangrijke rol heeft gespeeld in het Culemborgs verleden. Dat is op meerdere plekken in de stad zichtbaar aan de zogenaamde peilhandjes. Die peilhandjes waren de aanleiding voor de kunstenaar om verschillende peilstenen te maken. Elke steen staat voor een historische hoge waterstand in de Lek. Elke steen heeft een eigen peilhandje en een jaartal.

Meer informatie

 

Historische locaties

Dat Culemborg een rijke historie heeft, ontdek je al snel als je in de historische binnenstad door de oude straten loopt. Je vindt er imposante historische gebouwen en gezellige pittoreske straatjes. Leer meer over de geschiedenis van Culemborg door middel van deze historische plekken.

Bekijk alle historische locaties

Muurschilderingen

Ontdek de muurschilderingen in de eeuwenoude binnenstad.

Uitgelichte musea & galeries

Schildersmuseum Culemborg
Burgemeester Keestrasingel 23 4101 ZB Culemborg Is dit jouw bedrijf?
Culemborg
Elisabeth Weeshuis Museum
Het is leuk in het weeshuis! Hoezo leuk in het weeshuis? Het was er toch erg streng en liefdeloos? Of had ...Lees meer
Culemborg
Meer informatie
Meer over Elisabeth Weeshuis Museum
Kasteeltuin en museum Culemborg
Het terrein waar zich van ongeveer 1270 tot 1672 het trotse kasteel van de heren, later graven van Culemborg verhief, is ...Lees meer
Culemborg
Meer informatie
Meer over Kasteeltuin en museum Culemborg
Museum Jan van Riebeeckhuis
Achterstraat 36-38 4101 BB Culemborg Is dit jouw bedrijf?
Culemborg

Tips in de omgeving van Culemborg