Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Culemborg Klopt

Generic filters
Exact matches only

Ontdek Culemborg: Happen en Historie

Hé hallo, wat leuk dat je uit eten bent in Culemborg. Met deze kleurplaat, die ook als placemat dient, ontdek je op een leuke manier de rijke geschiedenis van Culemborg. Herken jij alle monumenten op de tekening? Lees hieronder meer over de verschillende bezienswaardigheden.

De tekening op de placemat is gemaakt door Onno van Geuns van De Uitbeelder, een grafisch kunstenaar uit Culemborg.

Wil je meer weten over Culemborg? Zoek verder op deze website of ga langs bij het Toeristisch Informatie Punt.

Veel kleurplezier en vooral EET SMAKELIJK!

 

  1. Monument bij de spoorbrug over de Lek. Twee eindstukken van de zijwanden van de oude brug zijn bewaard gebleven en tegen elkaar geplaatst op een betonnen pijler, om te herinneren aan de prestatie van de bruggenbouwers uit de negentiende eeuw. Op de plaquette staat: ‘Een monument van steen en staal/Onzichtbaar staat de Mens centraal’. (Stichting Open Monumentendag, Culemborg)
    [Tekst afkomstig uit Culemborgse Voetnoten, nummer 67, van het ‘Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden’]
  2. De spoorbrug van Culemborg is een stalen boogbrug van 154 meter lang en 25 meter hoog, die 2470 ton weegt.
  3. Het Elizabeth Weeshuis in Culemborg, aan de Herenstraat 29, gesticht in 1560.
  4. De vishal uit 1787 aan de Havendijk.
  5. De Binnenpoort. Deze heette oorspronkelijk ‘Lanxmeerpoort’. Is gebouwd in 1318 en hoort bij de oude stadsmuren van het oudste stadsdeel rondom het grote marktplein. De muren boden bescherming tegen rondtrekkende bendes en het geweld van talrijke oorlogjes die werden uitgevochten in dit grensgebied tussen Utrecht, Holland, Gelre en Brabant. Alleen via de zeven stadspoorten kon men de stad in of uit. Om 21.55 uur luidt (nog altijd) de papklok. Een waarschuwing voor het sluiten van de poorten om 22.00 uur. Na een laatste bord pap is het tijd om naar bed te gaan. [Tekst afkomstig van Wikipedia]
  6. Molen De Hoop is een stellingmolen en is in 1854 gebouwd. De molen bevindt zich aan het Jach.
  7. Restaurant Caatje aan de Lek. Bevindt zich op Werk aan het Spoel. Dit is een onderdeel van de Hollandse Waterlinies. Het werk ligt langs de Lek op een kilometer ten oosten van Fort Everdingen, vlak bij de stad Culemborg. Het is gebouwd in de periode 1816-1824 en had tot doel om de aldaar gelegen waaiersluis te beschermen. [Tekst afkomstig van Wikipedia]
  8. Beeld, De dijk ging op de schop.
    Beeldhouwer: Dick Matze
    Materiaal: Brons
    Culemborg, tegenover Goilberdingerdijk 27
    Onthuld in 2000
    De beeldengroep ‘De dijk ging op de schop’ herinnert aan de afronding in 2000 van de verzwaring van de Lekdijk na de wateroverlast in 1995. De beeldengroep bestaat uit twee kleine mensen die naar een enorme schop kijken. Dick Matze heeft hiermee tot uiting willen brengen hoe zwaar de strijd tegen het water is.
  9. Stadhuis van Culemborg. Sierlijk laat-gotisch bouwwerk op rechthoekige plattegrond, gebouwd 1534-1539 naar ontwerp van Rombout Keldermans.

Wil je nóg een keertje kleuren?

Je vindt de placemat bij de volgende restaurants:
Caatje aan de Lek
Restaurant Het Kasteeltje
Restaurant Brownies en Downies
Brazzeerie Weez is Anders