Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Culemborg Klopt

Generic filters
Exact matches only

Huis met renaissancegevel

Markt 11

4101 BW

Culemborg

Plan je route

Een van de opvallendste panden aan de Markt is dit diepe huis met rijk versierde voorgevel in renaissancestijl. Een cartouche in de topgevel vermeldt het bouwjaar: 1549. De bakstenen gevel wordt verlevendigd door natuurstenen banden. De vensters op de begane grond hebben flauw gebogen, geprofileerde en geblokte ontlastingsbogen.

Boven de verdiepingsvensters geprofileerde natuurstenen ontlastingsbogen met sluitsteen, rustend op bakstenen pilasters met gebeeldhouwde Ionische kapitelen. De natuurstenen basementjes worden door maskerkopjes gedragen. De in- en uitzwenkende geveltop heeft natuurstenen contourbanden, geprofileerde waterlijsten, schelpversieringen boven de zoldervensters en koppen in medaillons. Op een van de lijsten staat de tekst: ‘Als t Godt behaecht ist beter benydt dan beclaecht’, een zinsnede ontleend aan het werk van dichter en toneelspelschrijver Samuel Coster. Hij was een tijdgenoot van Vondel en Hooft, en tijdens zijn leven minstens zo beroemd.

De ingangspartij dateert uit de vroege 19de eeuw. Zij bestaat uit een deuromlijsting met hoofdgestel, het geheel omvat door een geprofileerde bakstenen omlijsting, waarvan het onderste deel in natuursteen is gehouwen.

Een van Culemborgs prominenten, Otto van Rees (1823-1892), is in dit pand geboren en getogen. Hij bracht het tot Gouverneur-Generaal van Nederlands-Indië. Terug in Nederland werd hij minister. Naar hem is de Otto van Reesweg genoemd.

Het pand is sinds lange tijd in gebruik als filiaal van de ABN-Amro-bank. Van het historische interieur is helaas weinig bewaard gebleven. Op het achtererf van Markt 11 staat aan de Herenstraat het complexje Boedel Baden & Stout, in 1696 gebouwd in opdracht van de heer Van Baden die destijds op Markt 11 woonde.


Lees meer