Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Culemborg Klopt

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

De Fransche School

Havendijk 1

4101 AA

Culemborg

Plan je route

Wie voor dit gebouw staat moet het direct opvallen: een deur in de voorgevel op een ongewone hoogte. Waar zou die voor dienen? De deur gaf toegang tot een vloedvrij lokaal op de verdieping. Culemborg werd net als de rest van het Rivierengebied regelmatig geplaagd door overstromingen.

Het gebouw is zo ingericht dat bij extreem hoog water mensen in veiligheid konden worden gebracht door ze met een boot voor deze deur af te zetten.

De laatste keer dat dit nodig was, was in 1855. Kruiend ijs drukte de dijk bij Maurik weg en langzaam maar zeker rees ook hier het water. Het Culemborgse veld, het laagste punt hier in de omgeving, kwam onder water te staan en de boeren en het vee moesten noodgedwongen met boten naar de stad worden gebracht, die relatief hoger ligt. In 1855 verbleven er 400 mensen.

De eerste steen voor dit gebouw werd gelegd op 15 september 1846. Het is een ontwerp van de stadsarchitect Cornelis Sillevis in neoclassicistische stijl. Een jaar later werd het in gebruik genomen als ‘Stads Armenschool’ met wel 200 leerlingen en twee leraren. Die school kreeg in 1891 een eigen gebouw en vervolgens werd er een ‘Fransche school’ in gehuisvest. In beide wereldoorlogen fungeerde het pand als gaarkeuken, ook wel soephuis genaamd. Verder heeft het gebouw onder andere dienstgedaan als brandweerkazerne, oefenlokaal voor de schutterij (later muziekvereniging Concordia) en werkplaats voor de stadsbussen van de gebroeders Streef. In 1981 werd het pand verbouwd tot stadstheater ‘De Fransche School’.


Lees meer
Delen: