Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Culemborg Klopt

Generic filters
Exact matches only

Vesper in Mysterium

17 juli 2020

Grote Kerkstraat 4

4101 CB

Culemborg

In navolging van het grote succes van de Missa in Mysterium, de gregoriaanse meezingmis naar idee van Herman Finkers, komt a cappella kwintet Wishful Singing nu met de Vespers in Mysterium. Een samenzijn in de kerk waarbij muziek van hoge kwaliteit wordt uitgevoerd als onderdeel van een eeuwenoud ritueel dat mensen verbindt. Door het coronavirus konden vele vespers niet doorgaan en daarom gaven de zangeressen samen met Herman Finkers een onlinecursus gregoriaans. Nu mogen de vijf zangeressen eindelijk weer zingen voor een live publiek. Vanwege de coronamaatregelen vervallen bij deze editie helaas de meezingmomenten door het publiek.

Vesperconcert
Een vesper, of avondgebed, is een korte dienst waarin de psalmen centraal staan. De muziek die klinkt zijn eenstemmige gregoriaans gezangen afkomstig van oude bronnen, daterend tussen 900 en 1450 na Chris-tus. Bij de Vesper in Mysterium is iedereen welkom. De rustgevende gregoriaanse melodieën en momenten van stilte nodigen uit om een stap terug te doen uit de dagelijkse hectiek. Wishful Singing heeft zich in de afgelopen jaren bekwaamd in het zingen van deze muziek. Herman Finkers zegt hierover:

Gregoriaans kun je op heel veel verschillende manieren zingen. Wat ik verreweg de mooiste stijl vind is hoe Wishful Singing het doet. Heel semiologisch, heel precies wetenschappelijk verantwoord, en toch heel naturel en vloeiend. Het beste van twee werelden.’

Wishful Singing
Vijf zangeressen, die méér willen dan alleen muziek maken. De concerten van Wishful Singing zijn een combinatie van a cappella zang, een overtuigend verhaal én een theatrale uitvoering op het allerhoogste niveau. Wishful Singing wil haar publiek ontroeren, raken, laten ontspannen of tot bezinning brengen door het verhaal dat zij via de muziek vertelt.

Het repertoire van Wishful Singing is breed – het loopt uiteen van werken uit de renaissance en de barok tot volksmuziek en close harmony. In de afgelopen jaren betovert het ensemble haar publiek bovendien met de tijdloze schoonheid van het gregoriaans. Daarnaast zingt Wishful Singing graag hedendaags repertoire: het ensemble voerde op verschillende festivals werk van componisten als Kate Moore, Joey Roukens en Ste-ven Kamperman uit. Het ensemble treedt op in binnen- en buitenland en is regelmatig te gast in tv-programma’s als DWDD en Podium Witteman.


Lees meer
Delen: