Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Culemborg Klopt

Generic filters
Exact matches only

de Engel van Culemborg

Wie met de trein richting Culemborg rijdt in december, heeft het opvallende lichtkunstwerk in de vorm van een engel vast gezien. De Engel van Culemborg; in korte tijd is dit kunstwerk uitgegroeid tot het symbool van verbinding dat zorgzaamheid en optimisme uitstraalt over de stad en inwoners. Het ontsteken van de Engel is een jaarlijkse traditie die je niet mag missen! Hieronder nemen we je mee in het verhaal van de Engel en de activiteiten die in december worden georganiseerd rondom de Engel. Ben je erbij?

Ontsteken Engel van Culemborg

Op 6 december, de verjaardag van Culemborg, zal de Engel weer opgebouwd worden en aangaan als de duisternis invalt (rond 16.30u). Inwoners van Culemborg worden hierbij opgeroepen met een lichtje aanwezig te zijn. Maandag 15 januari, Blue Monday, is de laatste dag dat de Engel aan is.

 

Engel van Culemborg

expositie en 40 jaar spoorbrug

Kom naar de pop-up  op de Kattenstraat 12 en maak kennis met werk van Arjan Middelkoop geínspireerd op de Culemborgse spoorbrug. Ter gelegenheid van 40 jaar spoorbrug is er een levensecht bouwpakket ontworpen, die dan te zien en te koop is.

Informatie bouwpakket 40 jaar spoorbrug

 

Activiteiten

25 november & 16 december: 11.00u-17.00u pop-up, Kattenstraat 12 expositie van Arjan Middelkoop met werk geïnspireerd op de brug en het bouwpakket ten behoeve van 40 jaar Culemborgse spoorbrug is te koop. Klik hier voor informatie over het bouwpakket

6 december onsteken van de Engel rond 16.30u Parkeerplaats Steenoventerrein. Neem je eigen lichtje mee in de vorm van een kaarsje, kerstlampjes, fietslampjes of een lampion! Let op: het Steenoventerrein is afgesloten voor auto’s.

15 december tijdens de ‘Winterproeverij voor jongeren’ – Varkensmarkt. Wie zet jij in het licht? hang het engeltje in de wensboom.

Ontstaan van het lichtkunstwerk

Aan de Lek staat het monument van de oude spoorbrug. Deze brug is gebouwd in 1868 en mag met recht een wereldwonder genoemd worden; met een overspanning van maar liefst 150 meter lang, mede door gebruik te maken van het toen nieuwe bouwmateriaal staal. In die tijd was dat een revolutionaire lengte. Zo’n grote overspanning in staal was nog nooit gemaakt. Culemborg was even wereldnieuws!

In 1983 is de oude spoorbrug vervangen door de huidige brug. Als eerbetoon aan de oude spoorbrug is er een monument gemaakt van het begin- en einddeel van de oude brug. Op het bordje staat geschreven: Een monument van steen en staal / onzichtbaar staat de mens centraal.

Het werd een inspiratiebron voor De Vrijstad Drukker die het monument is gaan uitdragen als symbool voor verbinding, duurzaamheid en innovatie.

Toen de gemeente in 2020/2021 vanwege Corona geen nieuwjaarsborrel kon organiseren, zijn Arjan Middelkoop en Anne van der Weg van De Vrijstad Drukker benaderd met de vraag om hier een oplossing voor te bedenken die alle inwoners van Culemborg zou bereiken.

De Vrijstad Drukker heeft het monument tot Engel gemaakt door er daadwerkelijk een cirkel op te zetten als hoofd en het aan te lichten. Door die tijdelijke toevoeging, heeft De Vrijstad Drukker het monument nog meer kracht en betekenis gegeven: het kreeg menselijk waarden. Zo ontstond het lichtkunstwerk de Engel van Culemborg die de inwoners verbindt en zorgzaamheid en optimisme uitstraalt. Hiermee kwam tevens het monument weer letterlijk in de schijnwerpers te staan.

In korte tijd is dit kunstwerk uitgegroeid tot een symbool en een jaarlijkse traditie waarbij de burgmeester middels een Vrijbrief de boodschap kracht bijzet.

Maak kennis met de makers

De Vrijstad Drukker; een collectief van kunstenaars en stadmakers.

De Vrijstad Drukker ontwikkelt concepten om met kunstwerken- en projecten verhalen te vertellen.  Verhalen die een emotie oproepen, aanzetten tot nadenken of stof doen opwaaien. Door zelf te maken maar ook anderen kennis te laten maken met vormgeving en druktechnieken. In het atelier of op locatie. Hiermee wil De Vrijstad Drukker aanzetten tot creativiteit en positiviteit in en buiten Culemborg. info@devrijstaddrukker.nl

Kattenstraat 12 is een creatieve verzamelplaats voor kunst en cultuur in Culemborg waar de Vrijstad Drukker een periode te gast is.

De Engel van Culemborg is een concept en ontwerp van De Vrijstad Drukker.