Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Culemborg Klopt

Generic filters
Exact matches only

de Engel van Culemborg

Wie met de trein richting Culemborg rijdt in december, heeft het opvallende lichtkunstwerk in de vorm van een engel vast gezien. De Engel van Culemborg; in korte tijd is dit kunstwerk uitgegroeid tot het symbool van verbinding dat zorgzaamheid en optimisme uitstraalt over de stad en inwoners. Het ontsteken van de Engel is een jaarlijkse traditie die je niet mag missen! Hieronder nemen we je mee in het verhaal van de Engel en de activiteiten die in december worden georganiseerd rondom de Engel. Ben je erbij?

de Engel van Culemborg

pop-up store

De Engel van Culemborg op de lievelingstrui van je kind of op je eigen shirt?? Kom naar de pop-up store op de Kattenstraat 12 en laat je eigen kleding live bedrukken met de Engel! De Vrijstad Drukker gaat op een aantal dagen live zeefdrukken op tasjes en op jouw eigen meegebrachte items. Je kan kiezen tussen een blauwe of witte Engel.

Openingstijden:

3 december 11.00u-17.00u pop-up store Kattenstraat 12 o.a. live kleding zeefdrukken

10 december 11.00u-17.00u pop-up store Kattenstraat 12 o.a. live kleding zeefdrukken

18 december 13.00u-16.00u Pop-up store Kattenstraat 12 o.a. live kleding zeefdrukken

 18 december 17.00u onsteken van de Engel 17.00u Parkeerplaats Steenoventerrein. Neem je eigen lichtje mee in de vorm van een kaarsje, kerstlampjes, fietslampjes of een lampion! Let op: het Steenoventerrein is afgesloten voor auto’s.

21 december 14.00u-16.00u Culemborgse wensengels versieren in het Elisabeth Weeshuismuseum. Tevens op andere dagen in de kerstvakantie tijdens de workshops: check voor meer informatie de website www.weeshuismuseum.nl

23 december 1600u-22.00u winterproeverij en Engel wensboom op de Varkensmarkt

24 december 11.00u-17.00u pop-up store Kattenstraat 12 o.a. live kleding zeefdrukken

Ook kan je die dagen terecht voor diverse Engel-cadeautjes voor Sinterklaas of kerst. Voor jezelf of natuurlijk voor iemand anders!

Let op: bij grote drukte, kan het zo zijn dat je je ingeleverde kledingstuk later pas kan ophalen.

Duurzaam

De Vrijstad Drukker vindt duurzaamheid belangrijk. Zo zijn de Engeltjes van gerecycled perspex en lokaal geproduceerd. Ook is gebruikte kleding meenemen duurzamer dan allemaal nieuwe kleding inkopen en bedrukken. Met de Engel erop krijgt jouw kleding weer een nieuw leven. Ook bij alle andere producten wordt geprobeerd hier rekening mee gehouden door bijvoorbeeld zoveel mogelijk gerecycled materiaal te gebruiken.

Ontstaan van het lichtkunstwerk de Engel van Culemborg

Aan de Lek staat het monument van de oude spoorbrug. Deze brug is gebouwd in 1868 en mag met recht een wereldwonder genoemd worden; met een overspanning van maar liefst 150 meter lang, mede door gebruik te maken van het toen nieuwe bouwmateriaal staal. In die tijd was dat een revolutionaire lengte. Zo’n grote overspanning in staal was nog nooit gemaakt. Culemborg was even wereldnieuws!

In 1983 is de oude spoorbrug vervangen door de huidige brug. Als eerbetoon aan de oude spoorbrug is er een monument gemaakt van het begin- en einddeel van de oude brug. Op het bordje staat geschreven: Een monument van steen en staal / onzichtbaar staat de mens centraal.

Het werd een inspiratiebron voor De Vrijstad Drukker die het monument is gaan uitdragen als symbool voor verbinding, duurzaamheid en innovatie.

Toen de gemeente in 2020/2021 vanwege Corona geen nieuwjaarsborrel kon organiseren, zijn Arjan Middelkoop en Anne van der Weg van De Vrijstad Drukker benaderd met de vraag om hier een oplossing voor te bedenken die alle inwoners van Culemborg zou bereiken.

De Vrijstad Drukker heeft het monument tot Engel gemaakt door er daadwerkelijk een cirkel op te zetten als hoofd en het aan te lichten. Door die tijdelijke toevoeging, heeft De Vrijstad Drukker het monument nog meer kracht en betekenis gegeven: het kreeg menselijk waarden. Zo ontstond het lichtkunstwerk de Engel van Culemborg die de inwoners verbindt en zorgzaamheid en optimisme uitstraalt. Hiermee kwam tevens het monument weer letterlijk in de schijnwerpers te staan.

In korte tijd is dit kunstwerk uitgegroeid tot een symbool en een jaarlijkse traditie waarbij de burgmeester middels een Vrijbrief de boodschap kracht bijzet.

Maak kennis met de makers

De Vrijstad Drukker; een collectief van kunstenaars en stadmakers.

De Vrijstad Drukker ontwikkelt concepten om met kunstwerken- en projecten verhalen te vertellen.  Verhalen die een emotie oproepen, aanzetten tot nadenken of stof doen opwaaien. Door zelf te maken maar ook anderen kennis te laten maken met vormgeving en druktechnieken. In het atelier of op locatie. Hiermee wil De Vrijstad Drukker aanzetten tot creativiteit en positiviteit in en buiten Culemborg. info@devrijstaddrukker.nl

Kattenstraat 12 is een creatieve verzamelplaats voor kunst en cultuur in Culemborg waar de Vrijstad Drukker een periode te gast is.

De Engel van Culemborg is een concept en ontwerp van De Vrijstad Drukker.