Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Culemborg Klopt

Generic filters
Exact matches only

24 uur in Culemborg

Culemborg is een bruisende en veelzijdige stad aan de Lek. Ga lekker shoppen in de sfeervolle binnenstad, loop binnen bij een ambachtelijke bakker of een gezellig restaurantje of duik in de geschiedenis van de stad tijdens een stadswandeling.

10:30 – Elisabeth Weeshuis Museum

Het eerste nieuwgebouwde weeshuis van Nederlands staat in de historische binnenstad van Culemborg. Dit kolossale gebouw bood tussen 1560 en 1952 onderdak aan ruim 600 wezen en halfwezen. Het Elisabeth Weeshuis Museum is een schatkamer van verhalen voor alle leeftijden. Ontdek bijvoorbeeld hoe het leven eruitzag voor de kinderen en waarom de vaderkamer er heel anders uitzag dan de moederkamer.

Elisabeth Weeshuis Museum

 

12:30 – Lunchen in het Culemborgs Bakhuis

De geur van versgebakken brood en lekkere koekjes komt je meteen al tegemoet wanneer je het Culemborgs Bakhuis binnenstapt. Op de kaart staan diverse ambachtelijke lekkernijen, waaronder de grote trots van het Culemborgs Bakhuis: de Culemborgse kaasstengels. Ook leuk: vanuit De Eetkamer kijk je zo de bakkerij in waar je de bakkers met eigen ogen aan het werk kunt zien!

Culemborgs Bakhuis

 

 

14:00 – Wandelen door de historische binnenstad

In de binnenstad van Culemborg zijn imposante historische gebouwen en gezellige pittoreske straatjes te vinden. Culemborg werd als belangrijke stad en handelscentrum in onrustige tijden beschermd door drie stadswallen en grachten met zeven stadspoorten. Grote delen van de ommuring zijn bewaard gebleven. De Binnenpoort is de enige van de zeven stadspoorten die nog overeind staat. Wanneer je door Culemborg heen wandelt, kom je meerdere kerken tegen. De Grote of Barbarakerk verloor in 1654 zijn spits door de blikseminslag. Doordat de spits nooit is teruggeplaatst heeft deze kerk een stompe toren. Het stadhuis op de Markt is ook bijzonder om te zien. Het gebouw bestaat uit de zestiende eeuw. Tegenwoordig is er een toeristisch informatiepunt te vinden. Het stadhuis is tevens het startpunt van de stadswandeling door Culemborg. Een aanrader voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van de stad.

Natuurlijk kun je ook shoppen in de binnenstad van Culemborg. Naast de landelijke winkelketens vind je er tal van bijzondere winkeltjes en boetiekjes.

Culemborg

 

17:00 – Borrelen en een hapje eten bij Caatje aan de Lek

Op een bijzondere locatie, net buiten het centrum van Culemborg, ligt Caatje aan de Lek. In het restaurant kunt je gezellig zitten en genieten van vers gegrild vlees en vis. Vanuit Caatje aan de Lek heb je een prachtig uitzicht richting Culemborg en op het groene Amfitheater. Het restaurant ligt bij het fort Werk aan het Spoel. Deze locatie is in 1815 aangelegd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Werk aan het Spoel bestaat uit een aantal vestingwerken die de inlaatsluis van de Lek moesten beschermen. Met deze sluis kon een deel van het land tussen de Lek en de Linge onder water worden gezet.

Caatje aan de Lek

 

21:00 – Overnachten bij Landgoed De Geer

In het prachtige buitengebied van Culemborg ligt Bed & Breakfast Landgoed De Geer. De drie gastenverblijven zijn nieuw gebouwd in harmonie met de omgeving. Landgoed De Geer ligt in een natuurgebied met bos, water, fruitboomgaarden en notenbomen, op vijf minuten fietsen van het historische centrum van Culemborg.

Langoed De Geer