Volop gratis activiteiten tijdens de Tuindag in Het Weeshuis

31 mei 2018

Op zaterdag 2 juni is er in Het Weeshuis tussen 11.00 uur en 17.00 uur een minifestival in het teken van groen. Op het voorplein staat een 24 meter lange marktkraam vol plantjes, groenten en fruit. In de weeshuistuin zijn er diverse leuke activiteiten, van Oudhollandse spellen tot het bouwen van een bijenhotel met de imker. 

Er is ook live muziek en een workshop Schilderen à la Mondriaan. De deelname is gratis. Na afloop van het laatste programmaonderdeel biedt het Weescafé een heerlijke aanschuifmaaltijd aan. Kortom, een leuke en leerzame dag voor de hele familie!

Het eerste nieuwgebouwde weeshuis in Nederland uit 1560 is een culturele en educatieve ontmoetingsplaats voor jong en oud. Een plek waar bezoekers genieten van een verrassend museumbezoek, rustig een boek of tijdschrift lezen in de bibliotheek, deelnemen aan een cursus van de volksuniversiteit of heerlijk lunchen in het sfeervolle Weescafé. De verscholen tuin achter het gebouw is nog niet door iedereen ontdekt, vandaar het initiatief om de tuin in de vorm van een minifestival in het zonnetje te zetten. Naast de plantjesmarkt kan de bezoeker ook tuinadvies inwinnen. Tot vier uur kan iedereen meedoen aan Oudhollandse spellen, jeu de boules en genieten van live muziek. Om 11.30 uur start een tuinrondleiding en een kruidenwandeling. De bezoeker krijgt een interessant inkijkje in de wereld van planten, bloemen en kruiden. Om 12.00 uur en om 12.30 uur is er een korte scène te zien uit de voorstelling Tussen muren - Culemborg Vrijstad toen en nu, die op 8 juni in première gaat op het voorplein van Het Weeshuis. 

Bijenhotel bouwen 
​​​​​​​Spelenderwijs iets nuttigs doen voor de natuur kan ook op deze dag! Met de imker kan iedereen die het leuk vindt samen een bijenhotel bouwen: holle stengels zoeken in de omgeving, deze op maat knippen en er bosjes van maken, gaatjes boren in hout en een zandbak maken voor solitaire bijen. 

Sprekende stenen
In 2017 werd de muur, die de prachtige weeshuistuin aan de zijde van de Goilberdingerstraat begrenst, opnieuw opgemetseld. Een uitgelezen kans om een aantal van de meest bijzondere gevelstenen uit de collectie van het Elisabeth Weeshuis Museum uit het depot te halen en op een mooie plaats in te metselen. Om 14.00 uur en om 15.30 uur wordt hier meer over verteld.

Gezellige afsluiting
Om de Tuindag gezellig af te sluiten verzorgt het Weescafé een aanschuifmaaltijd in de idyllische weeshuistuin. Voor 30 euro kan men zich via weescafe@gmail.com aanmelden voor een 3-gangen menu inclusief welkomstdrankje.

Meer informatie over de Tuindag is te vinden op www.weeshuismuseum.nl en op de Facebookpagina van Het Weeshuis. Ook liggen er op diverse plekken programmaflyers in Het Weeshuis. Met dank aan Stichting Elisabeth Weeshuis.

Bekijk het volledige programma hier.