Weeshuismuseum genomineerd voor Gelderse Pauwenveer

18 juni 2018

Het Elisabeth Weeshuis Museum is door het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland genomineerd voor de Gelderse Pauwenveer. De hoofdprijs bestaat uit een bedrag spatie van €25.000, de overige genomineerden ontvangen een bedrag van €5.000.

Het Culemborgse museum is heel blij met de waardering. Directeur Nicole Spaans: "We zijn apetrots, de nominatie is een kroon op ons werk. Dit is een groot compliment aan het hele team: medewerkers in vaste dienst, zzp’ers en vrijwilligers." De prijs wordt dit jaar uitgereikt aan een klein museum (maximaal 3 fte in dienst) dat op een voorbeeld stellende manier kansen en bedreigingen aangaat, met de tijd mee verandert, aandacht heeft voor publieksbegeleiding, activiteiten ontplooit die aansluiten bij de actualiteit en eigenzinnigheid toont.  

Genomineerde musea
Spaans:  "De nominatie is al een hele eer, maar we gaan natuurlijk voor de hoofdprijs van 25.000 euro. We beschikken als klein museum niet over veel middelen. Het geldbedrag kunnen we goed gebruiken. Het wordt spannend, want we hebben geduchte concurrentie van het Nationaal Onderduikmuseum te Aalten en Museum Elburg. Ook zij scoren goed op zaken waar de jury groot belang aan hecht: het museum gaat op een voorbeeld stellende manier kansen en bedreigingen aan, het museum verandert mee met de tijd, er is aandacht voor diverse manieren van publieksbegeleiding, de activiteiten sluiten aan bij de actualiteit en het museum heeft eigenzinnigheid, lef en/of ambitie."

Jury en werkwijze
De jury van de Gelderse Pauwenveer 2018 bestaat uit Liesbeth Tonkens van Erfgoed Gelderland, historicus Jan Vedder, de bestuursleden Leo Adriaanse van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland en Elsbeth Rozenboom van Cultuurmij Oost (voorzitter), en ambtelijk secretaris Wendelien Kuit. Van de drie genomineerde musea wordt een film gemaakt die op de dag van de uitreiking op 9 november wordt vertoond, waarna bekend wordt gemaakt aan welk genomineerd museum de Gelderse Pauwenveer wint.