Historisch Culemborg aan de rivier De Lek

13 juni 2017

NextDestination ging op bezoek in Culemborg: "De Betuwe zit vol historie. Neem nou Culemborg, een eeuwenoud stadje aan de rivier de Lek met een prachtig gotisch stadhuis en oude stadswallen."

”Je staat nou wel die leeuw te fotograferen, maar dit is veel belangrijker.’’ Terwijl ik een van de leeuwen op het bordes van het stadhuis van Culemborg sta te fotograferen, doet een ietwat dwingende mannenstem me van mijn telefoon opkijken. Een oudere man, met een klein wit hondje aan een riem, wijst op een klein uitsteeksel aan de sokkel van de leeuw. Het stalen dingetje in kwestie ziet er misschien onbeduidend uit, maar is dat allerminst volgens de man: “Door een lat vanaf dit punt horizontaal te leggen werd in de Napoleontische tijd de schofthoogte van de paarden bepaald. Het was een manier om de dieren te keuren.”

Gotisch stadhuis van Culemborg

Ondertussen is de man driftige horizontale bewegingen met een van zijn armen gaan maken. Gelukkig niet de arm waar het hondje aan vastzit. Mijn ‘Goh, wat interessant’ had ik net zo goed achterwege kunnen laten, want veel aansporingen heeft hij niet nodig. We zijn al bij het gebouw zelf aangeland; het stadhuis: “Een gotisch gebouw dat ontworpen is door de Belg Keldermans en dat in 1539 klaar was. Deze Keldermans was een beroemde architect en heeft ook in Hoogstraten gebouwd.” Daarna moeten we even precies voor het gebouw komen staan. Daar is namelijk te zien dat er een foutje is gemaakt met de jaartallen boven de deur. En inderdaad, in plaats van een 5 lijkt er wel een 7 geschreven te zijn in het eeuwcijfer. Maar dat is niet wat onze ad hoc gids bedoelde. “Ik ben het vergeten. Maar er is wel iets met dat jaartal, dat weet ik zeker.’’

--> Lees verder