Beleef de zomer aan de Lek!

26 juni 2017

Wat te doen tijdens een zomerse dag in Culemborg

Tijdens de zomermaanden kan de temperatuur aardig oplopen. Afkoeling is dus gewenst en dat komt goed uit want Culemborg aan de Lek combineert de gezellige reuring van een kleine stad en verkoeling van natuur en water. Op zoek naar leuke ideeën voor juli en augustus? We zetten de allerleukste evenementen en tips voor je op een rij.

Muziek

Bij een echt zomergevoel hoort lekkere muziek. In de zomermaanden extra veel muziek, van klassiek en Jazz tot echte partymuziek. Zet je ze alvast in je agenda?

Muziek in Stadspark de Plantage – 23, 30 juli en 20, 26 augustus – Een intieme en gezellige zaterdag- of zondagmiddag in het stadspark van Culemborg. Start om 14.00 uur.

 • 23 juli – The Dutch Old Timers Jazz Band. 
 • 30 juli – Sail Jazzband. 
 • 20 augustus – Jazz BTW/ Fwench Connection.
 • 26 augustus – Bladt Ouderenfestival met Koos Alberts en Alex West.

Culemborg Blues 2017 – 26 augustus – Hét blues festival dat jaarlijks in Culemborg plaatsvindt op de laatste zaterdag van augustus – Op diverse podia in de stad. Van 14.00 – 01.00 uur.

Water en natuur

Lekker wandelen, fietsen,  varen, picknicken of ’s avonds op een van de terrassen gezellig eten en drinken om de hitte van de dag van je af te schudden. Hieronder een aantal activiteiten en wedstrijden van  de zomermaanden waarbij water centraal staat.

 • 2 juli en 6 augustus – Rondleiding Natuur en historie bij Werk aan het Spoel – Het Spoel kent een rijke historie en er is dan ook genoeg te vertellen. Vertrek om 14.00 uur, verzamelen voor het Forthuis.
 • 30 juli en 27 augustus – Waarde Wandeling in de Redichemsche Waard – Start bij pension B&B De Appelgaard van 10.00 - 11.30 uur: Gratis wandeling van waarde door de Culemborgse uiterwaarden
 • 27 augustus – LEK-ker in de Drek race – Glij door de modder, kluun door het mais, bagger door de sloot en stort je in de blubber tijdens deze Culemborgse mudrun. Inschrijven wordt aanbevolen, want vol = vol!

Hou je erg van wandelen en fietsen? Bekijk al onze routes.

Cultuur en historie

Culemborg aan de Lek is rijk aan historie en cultuur en dat delen we graag met je. Zo kun je ook op minder mooie zomerdagen of als je de hitte wilt ontsnappen, genieten. Hieronder een aantal Culturele ‘hotspots’ en activiteiten op een rij.

Het Weeshuis – Hartje stad en het in 1560 eerste nieuw gebouwde weeshuis van Nederland. – Vindt verkoeling in de Weestuin, met veel schaduwplekjes, waar je onder het genot van iets lekkers uit het Weescafé een lekker boek of tijdschrift kunt lezen uit de bibliotheek. Wat is er verder te doen?

 • T/m 13 augustus – Foto-expositie ‘Wat rest is herinnering’, het verhaal rondom de renovatie van de Culemborgse wijk ‘Achter de Poort’ op intrigerende wijze op foto vastgelegd.
 • 2 juli en 6 augustus – Gratis rondleiding voor museumbezoekers – In het Elisabeth Weeshuis Museum. Ook gratis voor ‘vrienden’ en museumkaarthouders.
 • Iedere dinsdag – rondleiding in de Weestuin – Gratis voor museumbezoekers, vrienden en museumkaarthouders.

De Gelderlandfabriek – Culturele en creatieve hotspot van Culemborg gevestigd aan het spoor/ station. Biedt plek aan theater, muziek, exposities, etc. en je kunt er heerlijk eten en drinken in het restaurant Una Volta.

T/m 28 juli – Expositie Almost alone - Humphrey Watchman. Vrij toegankelijk.

Werk aan het Spoel – Culturele ontmoetingsplek aan de Lek en maakt met haar fort Everdingen en bunkers deel uit van de UNESCO genomineerde ‘De Nieuwe Hollandse Waterlinie’.

 • 16 juli – Lek in de verdediging – Een spannende belevenis langs schuilplaatsen en door loopgraven. Vertrek om 14.00 uur, verzamelen voor het Forthuis
 • Aanmelden vereist: Werk aan het Spoel
 • 2 juli en 16 juli – Rondleiding Bomvrij gebouw noord en vrije toegang tot het atelier van kunstenaar Anneke Wessels.
 • 12 augustus – Forten vol verhalen. Een uniek verhalenfestival met ontroerende, grappige en spannende verhalen over de forten en het geheime linielandschap. Geschikt voor de hele familie. Reserveer kaartjes.    

Tijdens de hele zomer kun je ook deelnemen aan diverse zomerworkshops. Bekijk het aanbod hier

 

Binnenstad van Culemborg – Ontdek de historie en beleef hartje stad.

 • 1 juli en 5 augustus – Gratis rondleiding onder leiding van een professionele stadsgids. Start om 11.00 op het voorplein van Het Weeshuis.
 • 1 juli en 5 augustus – Bekijk het stadhuis Culemborg van binnen. De gratis rondleiding start om 14.00 uur in de hal van het stadhuis (bij Toeristisch informatiepunt).
 • Iedere zaterdag in juli en augustus – Expositie in de Groene Schuur in de Kasteeltuin volledig in het teken van ‘boeren, burgers en buitenlui.’ Open van 11.00-17.00 uur.

NB! Komen bovenstaande data voor een stadswandeling je niet uit? Download de stadswandeling en loop het in eigen tempo op een moment dat jou het beste uitkomt.

We heten je van harte welkom deze zomer! Ontdek op deze site nog veel meer leuke dingen in Culemborg. Volg ons ook op FacebookTwitter en Instagram en laat ons weten en zien hoe jij jouw zomer in Culemborg doorbrengt.

Tot ziens in Culemborg deze zomer!

Tijdens de zomermaanden kan de temperatuur aardig oplopen. Afkoeling is dus gewenst en dat komt goed uit want Culemborg aan de Lek combineert de gezellige reuring van een kleine stad en verkoeling van natuur en water. Op zoek naar leuke ideeen voor juli en augustus? We zetten de allerleukste evenementen en tips voor je op een rij.