Nieuws, tips en blogs uit Culemborg

 • Kerstmarkt Culemborg

  11 december 2018

  In het weekend van 14 t/m 16 december zal de binnenstad van Culemborg omgetoverd worden in een Winterwonderstad waar sprookjes tot leven komen. 

   

  Lees meer
 • Zeven eeuwen Culemborgse archieven in Elisabeth Weeshuis Museum

  29 november 2018

  Maar liefst 25 archiefstukken uit Tielse archiefdepot en kroniek uit het Rijksmuseum.

  Lees meer
 • Sinterklaas in Culemborg

  02 november 2018

  Het is weer bijna zover. Sinterklaas komt bijna aan in ons land en ook in de gemeente Culemborg is het feest. Bekijk hieronder de data van de intochten en sinterklaasfestiviteiten.

  Lees meer
 • Abdelkader Benali schrijft dictee Grote DigiTaalStrijd

  30 oktober 2018

  Abdelkader Benali schrijft het dictee voor de Grote DigiTaalStrijd, editie 2018. Tijdens het evenement op maandagavond 26 november is de schrijver ook aanwezig op een van de zes locaties waar de Grote DigiTaalStrijd plaatsvindt. 

  Lees meer
 • Open Dag Hulpdiensten in Culemborg

  09 oktober 2018

  De Open Dag Hulpdiensten wordt een groots spektakel. Voor het jaar waarin Culemborg viert dat het 700 jaar stadsrechten heeft, pakken de hulpdiensten extra groot uit. Met trots presenteren ze op zaterdag 13 oktober hun materieel en geven demonstraties op het land én op het water. 

  Lees meer
 • Winnaars 'Win je winkel Culemborg' starten nieuw escape room concept.

  12 september 2018

  Michel Rietveld en Bryan Klunder, de winnaars van 'Win je winkel Culemborg' presenteren op 15 september 2018 om 11:00 uur hun nieuwe escape room concept: GSM Escaping. 

  Lees meer
 • Weeshuismuseum opnieuw genomineerd voor 'Het leukste uitje van Gelderland'

  27 augustus 2018

  Het Elisabeth Weeshuis Museum maakt dit jaar weer kans op de titel ‘Het leukste uitje van Gelderland’, een publieksprijs van de ANWB.

  Lees meer
 • Gratis entree SPOEL festival dankzij enthousiaste buurmannen

  27 augustus 2018

  Het SPOEL festival bestaat dit jaar vijf jaar. Dat was de reden voor vrienden van het festival om iets speciaals te doen. Restaurant Caatje aan de Lek, Gebiedsontwikkeling Parijsch en Stichting Werk aan het Spoel hebben de krachten gebundeld zodat het mogelijk is om de entreeprijs te verlagen tot: gratis. 

  Lees meer
 • Papklokmarathon op 13 oktober

  23 augustus 2018

  Het centrum van Culemborg is op zaterdag 13 oktober het decor van de eerste papklokmarathon. Dit is een gratis ‘funrun’ tijdens Culemborg700. 

  Lees meer
 • Tentoonstelling: Culemborg in de twintigste eeuw

  09 augustus 2018

  In de tentoonstelling ‘Culemborg in de twintigste eeuw’ worden beelden getoond die het publiek nog nooit heeft gezien. Arnold Verschoor, voormalig hoofdredacteur van de Culemborgse Courant, is hiervoor in de archieven gedoken. 

  Lees meer
 • Open Monumentendag 2018: Spiegel van de Culemborgse samenleving

  09 augustus 2018

  Open Monumentendag wordt in Culemborg al jaren groots gevierd. In het jaar waarin Culemborg viert dat het 700 jaar stadsrechten heeft, pakt de monumentendagcommissie extra uit. 

  Lees meer
 • Boeiend thema LekArt festival: feit of fictie

  24 juli 2018

  Tijdens het weekend van 28 september is de historische binnenstad van  Culemborg verrassend decor van de nieuwste editie van het LekArt festival. Onder het thema ‘Gedeelde grond’ zoomt curator Maartje Berendsen in op de geschiedenis.

  Lees meer
 • Zomerpret met kinderen in Culemborg

  18 juli 2018

  Op zoek naar de leukste zomeractiviteiten om met kinderen te doen in en rondom Culemborg? Je hoeft niet langer meer te zoeken want wij hebben ze voor je uitgezocht en hieronder op een rij gezet.

  Lees meer
 • Nieuwe wandelroute 'door Lanxmeer' gelanceerd

  27 juni 2018

  Culemborg is een wandelroute rijker, namelijk door de ecologische woonwijk Lanxmeer. Wethouder Collin Stolwijk opende de route zaterdag 23 juni door het bevestigen van het laatste routeplaatje op een routepaal in de wijk.

  Lees meer
 • Culemborg decor voor Het Wilde Oog

  25 juni 2018

  De Gelderlandfabriek in Culemborg biedt vanaf 29 juni onderdak aan de expositie Het Wilde Oog. In dit project van Hans Lemmerman en Inge van Run worden de hoofdrollen vervuld door drie vrouwen uit Spakenburg. Er is ook een lezing over het thema.

  Lees meer
 • Zomerfestivals aan de Lek: De hele zomer feest in Culemborg!

  25 juni 2018

  700 jaar stadsrechten, de 30ste editie van Culemborg Bijvoorbeeld, 25 jaar Culemborg Blues en LekArt; Er zijn genoeg redenen om extra groots uit te pakken deze zomer. Muziek, cultuur, optredens van o.a. Jeroen van der Boom en Radio 538 Die Verrückte Stunde, intieme concerten in het park, een jaarmarkt van 3,5 kilometer, wateractiviteiten, het Barbarafestival, kunstfestival LekArt, eten en drinken, kinderactiviteiten en nog veel meer…

  Lees meer
 • Weeshuismuseum genomineerd voor Gelderse Pauwenveer

  18 juni 2018

  Het Elisabeth Weeshuis Museum is door het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland genomineerd voor de Gelderse Pauwenveer. De hoofdprijs bestaat uit een bedrag spatie van €25.000, de overige genomineerden ontvangen een bedrag van €5.000.

  Lees meer
 • Nationale Kersenparty zet regio op de kaart

  18 juni 2018

  Op vrijdag 22 juni vindt in FruitDelta Rivierenland de tweede editie van de Nationale Kersenparty plaats. Jaarlijks wordt het evenement in één van de Rivierenlandse gemeenten georganiseerd. Dit jaar is Culemborg gastgemeente en zal het evenement plaatsvinden bij Werk aan het Spoel.

  Lees meer
 • Zomerkermis van 19 t/m 24 juni

  18 juni 2018

  De Zomerkermis in Culemborg is de leukste kermis van het jaar met een goede sfeer en verschillende attracties voor groot en klein. De kermis vindt net als vorig jaar plaats op de parkeerplaats Het Hof. 

  Lees meer
 • 30ste editie Culemborg Bijvoorbeeld: Grootser dan ooit

  13 juni 2018

  Het eerste weekend van juli staat in Culemborg zoals altijd in het teken van Culemborg Bijvoorbeeld. Vorig jaar bezochten 65.000 mensen het evenement. Komend jaar gaat de organisatie voor een record met Tino Martin, Jeroen van der Boom en uiteraard de drie kilometer lange braderie in de binnenstad.

  Lees meer
 • Nu te wandelen: De Heilige Huisjes Wandeling

  07 juni 2018

  De Heilige Huisjes Wandeling gaat door het centrum van Culemborg en brengt je langs tal van gebouwen en plekken waar de religie in de afgelopen 700 jaar haar sporen heeft achtergelaten.

  Lees meer
 • Rondleiding 'Forten van Boven' wegens succes herhaald

  06 juni 2018

  De openlucht fototentoonstelling ‘Forten van Boven’ op het buitenterrein van Werk aan het Spoel aan de Goilberdingendijk in Culemborg is nog tot zondag 17 juni te bezichtigen. Op zaterdag 16 juni om 16.00 uur vertelt kunsthistoricus en samensteller van de fototentoonstelling Chris Will in een ‘Walking Tour’ over achtergrond en geschiedenis van de forten op elk van de 33 foto’s. 

  Lees meer
 • 25ste editie Culemborg Blues

  05 juni 2018

  Dit jaar vindt op 24 en 25 augustus de 25ste editie van Culemborg Blues plaats in het historische centrum van Culemborg. Vanwege het jubileum en het feit dat dit jaar gevierd wordt dat Culemborg 700 jaar stadsrechten heeft, is het aan het festival eenmalig een extra dag toegevoegd.

  Lees meer
 • Volop gratis activiteiten tijdens de Tuindag in Het Weeshuis

  31 mei 2018

  Op zaterdag 2 juni is er in Het Weeshuis tussen 11.00 uur en 17.00 uur een minifestival in het teken van groen. Op het voorplein staat een 24 meter lange marktkraam vol plantjes, groenten en fruit. In de weeshuistuin zijn er diverse leuke activiteiten, van Oudhollandse spellen tot het bouwen van een bijenhotel met de imker. 

  Lees meer
 • Instameet Holland op bezoek bij De Nieuwe Hollandse Waterlinie

  22 mei 2018

  Instameet Holland ging samen met 17 fotografen op bezoek bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Paulien Mokveld schreef er een leuke blog over op haar site ‘Waar was Paulien?’.

  Lees meer
 • Start kaartverkoop Theater De Fransche School

  14 mei 2018

  Na maandenlange voorbereidingen presenteert Theater De Fransche School op haar nieuwe theaterprogramma.

  Lees meer
 • Weekendje Culemborg met Pinksteren

  14 mei 2018

  Heb je al iets bedacht voor het Pinksterweekend? Wat dacht je van een weekendje Culemborg? Met 700 jaar stadsrechten is Culemborg een van de oudste steden van Rivierenland. Reden voor een grandioos feestje. We geven 7 tips!

  Lees meer
 • Vierschaarspel op de Markt voor het stadhuis

  07 mei 2018

  Op zaterdag 12 en 26 mei en 9 en 16 juni spant het Toeristisch Informatie Punt een vierschaar voor het Stadhuis aan de Markt. Binnen de gespannen vierschaar kan zowel door jeugd als volwassenen een vragenspel gespeeld worden, gebaseerd op galgje. 

  Lees meer
 • Kunst en cultuur in Culemborg

  13 april 2018

  Ontdek de leukste tentoonstellingen en exposities die in 2018 in Culemborg te zien zijn. 

  Lees meer
 • Opening openlucht fototentoonstelling 'Forten van Boven'

  11 april 2018

  Op zondag 15 april om 11.00 uur opent wethouder van cultuur Joost Reus de openlucht fototentoonstelling 'Forten van Boven' op Werk aan het Spoel aan de Goilberdingendijk in Culemborg.

  Lees meer
 • Spetterende opening Pop-up expositie GispeN•U

  27 maart 2018

  Op zaterdag 31 maart opent een pop-up expositie over Gispen in het centrum van Culemborg met spetterende actie voor jong en oud. Een gratis tentoonstelling van mooie Gispenmeubels door de jaren heen, presentaties van meubelmakers, leuke workshops om zelf aan mee te doen en wedstrijden voor kinderen met leuke prijzen.

  Lees meer
 • De Gelderlandfabriek Culemborg viert 150 jaar spoorbrug en locomotiefloods

  27 maart 2018

  De Gelderlandfabriek heeft in 2018 wat te vieren. De locomotiefloods bestaat 150 jaar. Het monumentale pand waar vroeger een locomotief stond geparkeerd en waar nu café-restaurant una Volta onderdak heeft gevonden, werd destijds tegelijk gebouwd met de spoorbrug over de Lek. Dat landmark herdenken we natuurlijk eveneens. Onder de titel De Overspanning staan we uitvoerig stil bij anderhalve eeuw treinhistorie.

  Lees meer
 • Toeristisch Informatie Punt in Culemborg open vanaf Paaszondag 1 april

  27 maart 2018

  Paaszondag 1 april opent het Toeristisch Informatie Punt in de hal van het Stadhuis van Culemborg haar deuren voor een nieuw toeristenseizoen in 2018.

  Lees meer
 • Mijn stad, mijn schat: Elisabeth Weeshuismuseum toont pronkstukken van stadsbewoners

  20 maart 2018

  Van 30 maart tot en met 2 september 2018 is in het Elisabeth Weeshuis Museum te Culemborg de tentoonstelling Mijn stad, mijn schat te bezichtigen. Voorwerpen en verhalen van Culemborgers geven een overzicht van 700 jaar stadsgeschiedenis. Soms een schitterend erfstuk dat generaties werd doorgegeven, soms een muntje dat op de grond viel en eeuwen later gevonden werd, soms zelfs een weggegooid voorwerp dat op de bodem van een afvalput bewaard bleef.

  Lees meer
 • Pasen in Culemborg

  14 maart 2018

  Kom met Pasen naar Culemborg en vier de lente met echte lammetjes, ontmoet paashazen, ren een rondje door het centrum van deze historische stad of vul je kofferbak met interessante vondsten!

  Lees meer
 • 24 uur in Culemborg

  07 maart 2018

  In het westelijke puntje van de Gelderse streken ligt de veelzijdige stad Culemborg. De stad kenmerkt zich door zijn rijke historie. Duik in de geschiedenis tijdens een stadwandeling, ga shoppen in de sfeervolle binnenstad en proef de lekkerste dingen bij één van de vele bakkertjes, cafés en restaurants. 

  Lees meer
 • Première The Secret Agent in de Gelderlandfabriek Culemborg

  21 februari 2018

  Het heeft bijna een eeuw geduurd, maar eindelijk is er een Nederlandse vertaling van het theaterstuk The Secret Agent van de Pools-Engelse auteur Joseph Conrad uit 1923. Het stuk illustreert de waanzin van het terrorisme en is ook nu nog beangstigend actueel. De première van The Secret Agent, vertaald door Ron Bijnen en in een regie van Izabela Pacholec, is op 9 maart 2018 in de Gelderlandfabriek in Culemborg.

  Lees meer
 • Culinaire ontdekkingstocht in Culemborg

  19 februari 2018

  De afgelopen twee maanden ging foodblogster Sabine Koning van OhMyFoodness op een culinaire ontdekkingstocht in de Gelderse streken. Ze sloot af in Rivierenland in het pittoreske Culemborg. Hier proefde ze onder andere de allerlekkerste tompoucen ooit bij Banketbakkerij Verhallen, at ze een broodje met gerookte biefstuk bij Caatje aan de Lek en kreeg ze wijnadvies bij Wijn en Verwonderen.

  Lees meer
 • 7 leuke activiteiten voor de voorjaarsvakantie

  18 februari 2018

  Vervelen is geen optie tijdens je vakantie met deze 7 leuke activiteiten in en rondom Culemborg. Duik de wereld in van uilen en roofvogels, ontdek griezelige tafelgeheimen, kraak de code van de binnenpoort en wellicht moet jij ook zo lachen om de Nuffe tantes. Het kan allemaal! Lees snel verder.

  Lees meer
 • Maak kennis met de ondernemers in de binnenstad van Culemborg

  06 februari 2018

  In de gezellige en historische binnenstad van Culemborg kun je urenlang shoppen. Naast de landelijke winkelketens vind je er tal van bijzondere winkels. Maak kennis met de ondernemers in de binnenstad van Culemborg en ontdek hun inside tips voor een bezoekje aan de stad!

  Lees meer
 • Escape room de Binnenpoort nu ook voor spannende kinderfeestjes

  02 februari 2018

  Escape room de Binnenpoort in het midden van het historisch centrum van Culemborg is nu ook de plek om een spannend kinderfeestje te houden voor kinderen vanaf tien jaar. Weet jij Tom de poortwachter om te kopen om de vrijstad Kuylenburg binnen te komen voor de schuldeisers je te pakken hebben?

  Lees meer
 • Verhalend Verbinden: Portretten van Culemborgse stadsbewoners

  16 januari 2018

  Onder de titel 'Verhalend Verbinden' maakt fotograaf en dichter Hannah Rood 52 ontroerende, verrassende en vooral persoonlijke portretten van Culemborgse stadsbewoners. Haar expositie is vanaf 20 januari te zien in de kapel van Het Weeshuis. 

  Lees meer
 • 700 jaar Culemborg in beeld en schrift

  11 januari 2018

  Wethouder Joost Reus heeft op dinsdag 9 januari de expositie ‘700 jaar Culemborg in beeld en schrift’ officieel geopend. De expositie is een van de vele activiteiten waarmee wordt gevierd dat Culemborg 700 jaar stadsrechten heeft.

  Lees meer