Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Culemborg Klopt

Generic filters
Exact matches only

De Kapel

Ridderstraat 212-238

4101 BK

Culemborg

Plan je route

Omdat de oorspronkelijke neorenaissance kapel uit 1853 door de toename van het aantal seminaristen te klein was geworden, werd zij in 1899 in neogotische stijl verbouwd en vergroot. Bij die gelegenheid werd de kapel aan de noordkant met een travee verlengd, om plaats te bieden aan een nieuw koor.

Sindsdien reikt de kapel voorbij het poortje tot aan de voormalige pastorie aan de Ridderstraat 198. Het meest opvallende aan de kapel is de grote hoogte. Dat komt omdat de kapel bovenop de studiezaal van het kleinseminarie werd gebouwd. De kapel vormde één geheel met het seminariegebouw. Bij de brand die op 10 december 1976 het voormalige seminariegebouw in de as legde, bleef de kapel gespaard.

Na sluiting van het kleinseminarie in 1935 heeft de kapel onder meer dienst gedaan als studiezaal van hogeschool ‘De Nijenburgh’ en als bioscoop. In de periode dat de gemeente eigenaar was fungeerde de kapel een tijd lang als oefenterrein voor de brandweer. Na jaren van leegstand en plannenmakerij is de kapel in 2014-15 verbouwd tot appartementencomplex. Een deel van de oorspronkelijke glas-in-loodramen en enkele muurschilderingen zijn bewaard gebleven. Toen is ook de sinds lang verdwenen dakruiter in een moderne variant teruggeplaatst, in de vorm van een metalen opengewerkt torentje. Het hoge dak van de kapel met zijn ranke torentje is beeldbepalend voor het silhouet van de stad.


Lees meer