Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Culemborg Klopt

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

LekArt Festival

23 september 2022 t/m 25 september 2022 van 10:00 - 17:00 uur

Goilberdingerdijk 40

4106 LC

Culemborg

LekArt Festival 2022: River Deep, pracht en kracht van de rivier
Onder de titel River Deep presenteert LekArt Festival 2022 van 23 tot en met 25 september 2022 beeldende  kunst, performance en installatiekunst, theater en lens-based media fotografie en film in het fascinerende rivierlandschap  van de Lek. River Deep nodigt jong en oud uit zich te verdiepen in de natuurkracht van de rivier. Het  thema van LekArt 2022 verwijst naar de rivier de Lek als allesbepalend natuurelement in het landschap rond Culemborg. Van den Heuvel: “Dit gebied staat bol van de landschappelijke cultuurhistorie, waarin  steeds de rivier de hoofdrol speelt. Meer dan in eerdere edities gaat LekArt 2022 over dit  rivierlandschap, en hoe beeldende kunst van nu daar een wisselwerking mee aangaat. De centrale gedachte van het festival is: alleen als we respect hebben voor de rivier en haar diep blijven  doorgronden, kunnen we er in de toekomst mee blijven samenleven”.

Vier motieven
Van den Heuvel is gepromoveerd in de kunstgeschiedenis op een thema op het snijvlak tussen landschap en beeldende kunst en voelt zich in de Lekstad helemaal in haar element. “De locatie en plek zijn enorm inspirerend en bieden veel mogelijkheden. Die vertaal ik naar vier motieven: ‘Dijk’ gaat over maakbare infrastructuur van snelwegen, kanaal, stuwen, sluizen en het spoor. ‘Wachter’ over het militaire landschap van de waterlinie. ‘Jaagpad’ de zeventiende-eeuwse schilders die langs de rivier  hun beroemde riviergezichten zagen. Om uit te komen bij ‘Stroom’, over ons hernieuwd openstellen voor karakter en wil van de rivier”. 

Wandelen en fietsen
De reikwijdte van LekArt wordt sinds 1990 alsmaar groter. Nog altijd is Werk aan het Spoel in  Culemborg het centrum van het festival en bevindt het overgrote deel van de kunstwerken zich daar. Maar Van den Heuvel wil kunst- en natuurliefhebbers ook laten wandelen en fietsen, zowel richting Everdingen en Vianen als Wijk bij Duurstede. Onderweg worden bezoekers verrast, zoals bij de stuwen, sluizen en de voormalige militaire elementen, de forten aan weerszijden van de Lek en hun schootsveld.

Kunstenaars
Van den Heuvel put voor het LekArt fstival uit een (inter)nationaal netwerk aan kunstenaars maar staat alleszins open voor wie zich aandient. “Er zijn vast kunstenaars in de regio actief met nieuw werk of plannen waar nog niemand weet van heeft. Als het aansluit bij ons thema moeten ze zich zeker melden.” 

Op de hoogte blijven
Wie op de hoogte wil blijven van alle ontwikkelingen en activiteiten  van LekArt in aanloop naar het festival, kan zich via de website inschrijven voor de nieuwsbrief of  LekArt volgen op social media (@LekArt/@lekartculemborg).


Lees meer
Delen: