Inwoners Culemborg delen huis en haard tijdens LekArt

21 september 2016

Van 23 tot en met 25 september is het weer zo ver. Het tweejaarlijkse kunstfestival LekArt laat het al zo bruisende Culemborg uit haar voegen barsten door een extra kunstinjectie. Het thema van dit jaar is ‘Gedeelde Grond’; bewoners van de wijk EVA-Lanxmeer delen letterlijk hun huis en achtertuin met festivalbezoekers. Het programma staat bol van dergelijke nieuwsgierig makende onderdelen. Wij geven je vijf tips!

Myrthe Van Der Boom 2 Foto Henriett Somlai 1 Lekart (1)

Vrijdag

Vanaf festivaldag één is het al moeilijk om te kiezen. Zo kun je diverse rondleidingen volgen van onder meer curator Myrthe van der Boom en wijkbewoners van EVA-Lanxmeer, die hun eigen specialisatie graag toelichten. Wat je echter niet mag overslaan is de workshop “Maak je eigen LekArt kunstwerk”, met als thema ‘de binding met de grond’. Je schildert niet met verf en kwast, maar met materialen als zand, leem en hout.

’s Avonds sluit je de vrijdagavond af in de Gelderlandfabriek. Dit iconische gebouw wordt vandaag de dag gebruikt door kunstenaars in alle vormen en maten. Op vrijdagavond 23 september verzorgen studenten van de kunstopleidingen Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg, Theateropleiding Antwerpen en Acteerschool Rotterdam het programma in de vorm van dans, theater en circus. 

Jong Talent Fb Foto Affiche

Meer informatie over het programma op vrijdag

Zaterdag

Popel Coumou LekartBen je weer bijgekomen van de gezellige vrijdagavond? Dan is het op zaterdag tijd voor de Kunstroute. Deze start bij de Gelderlandfabriek en loopt door de EVA-Lanxmeer wijk. De route voert je naar oude panden, langs boomhutten en door het Culemborgs groen. Onderweg kom je werk en performances tegen van kunstenaars als Martijn Engelbregt, Menno Hiele en Malou van der Molen. 

Ook deze avond is het weer feest in de Gelderlandfabriek. Dit keer is het swingen geblazen. Band SINAS onder leiding van bandleider Wouter Schueler legt uit: “We maken een mix tussen westerse en oosterse muziek waardoor er een spannend geheel aan klanken ontstaat.”

Lek Art Night Met Band SINAS Fb Affiche

Bekijk hier het zaterdagprogramma

Zondag

Heb je gisteren de Kunstroute niet kunnen lopen? Dan heb je hier vandaag alsnog de kans voor. Maak daarbij even tijd van ‘Dood op de boot’, een korte dansvoorstelling van Manon Avermaete en Yuri Bongers, uitgevoerd op het water. Romantiek, dans en horror op een roeibootje. Een sjiek gekleed stelletje komt aanroeien. Ze zijn op zoek naar een plekje voor een romantische picknick. De champagnekoeler schittert vol verwachting in de heerlijke zomerzon. Maar onderhuids is de spanning voelbaar. 

Meer informatie:

LekArt vindt plaats van vrijdag 23 tot en met zondag 25 september in de stad aan de Lek, Culemborg. Een bezoek aan het festival kost €5,-. Hiervoor krijg je toegang tot alle festivalelementen tussen 11.00 en 17.00 uur. Het avondprogramma dient apart geboekt te worden. 

Meer informatie