Culemborg door de ogen van… Naud van Geffen

24 oktober 2017

Eerlijk gezegd had ik nooit een beeld van de stad Culemborg.  Inmiddels had ik wel heel veel positieve verhalen gehoord van Henriett Somlai. En als ik makelaar in Culemborg was had ik haar meteen in dienst genomen; dit moest ik zien!

Na een mooie reis vanuit Arnhem, grotendeels door het Hollandse platteland, kwam ik aan bij de vestingstad. Nadat ik mijn auto had geparkeerd werd ik meteen omarmd door de Culemborgse straatjes. We hadden in Het Weeshuis afgesproken, ik herkende de vlaggen. Mijn ogen werden pas echt geopend toen ik door de poort, ingesloten door de huizen, het pleintje van het Weeshuis op liep. Wat een mooie plek. De geschiedenis was haast letterlijk te voelen. Bij binnenkomst viel ook meteen de bedrijvigheid op. De bibliotheek, het Weescafe en museum, het was duidelijk een centrale plek in de stad. Ook de wandeling door het centrum en langs de haven was, ondanks de regen, heel speciaal. Achter elke gevel een verhaal. Over kunstenaars,  over bakkers en de kerk. Ook kwamen we elke honderd meter iemand tegen om te groeten. Henriett kende dus niet alleen de stad maar zeker ook haar inwoners. We hebben ook heerlijk gegeten en kunnen opdrogen in ’t gezellige Brasserie Het Kasteeltje. De lucht was inmiddels opgeklaard. Over de Vismarkt langs de molen en daarna weer Het Weeshuis in. Met een leerzame, intieme en ook aangrijpende tentoonstelling. Een plek waar je heel wat uren kan doorbrengen met verhalen en activiteiten voor jong en oud.  Het was een fijne eerste omhelzing met een heel bijzonder stadje! - Naud

Wil je Culemborg ook net als Naud ontdekken? Hier een aantal suggesties:

 • Bezoek Het Weeshuis met erin het Elisabeth Weeshuis Museum, de bibliotheek, het gezellige Weescafe en de Open Universiteit West Betuwe.

Kijk ook eens op onze evenementenpagina om van je bezoek aan Culemborg een hele beleving te maken. Want naast de binnenstad hebben we namelijk nog veel meer mooie en interessante hotspot ‘s en wandelroutes in en rondom Culemborg.

Culemborg klopt…al 700 jaar!

Foto 1

Foto 2

Foto 3

Foto’s: Henriett Somlai en Naud van Geffen.

Tips

 • Binnenpoort

  Binnenpoort

  Culemborg

 • Pietersgasthuis

  Pietersgasthuis

  Culemborg

 • Elisabeth Weeshuis

  Elisabeth Weeshuis

  Culemborg

 • Muurschildering ‘Miss Blanche’

  Muurschildering ‘Miss Blanche’

  Culemborg

Henriett Somlai liet Naud van Geffen, werkzaam bij de Nationale Opera & Ballet, Culemborg zien. Kijk mee door de ogen van Naud naar onze mooie stad en lees het verslag van Naud.