Rondleiding 'Forten van Boven' wegens succes herhaald

06 juni 2018

De openlucht fototentoonstelling ‘Forten van Boven’ op het buitenterrein van Werk aan het Spoel aan de Goilberdingendijk in Culemborg is nog tot zondag 17 juni te bezichtigen. Op zaterdag 16 juni om 16.00 uur vertelt kunsthistoricus en samensteller van de fototentoonstelling Chris Will in een ‘Walking Tour’ over achtergrond en geschiedenis van de forten op elk van de 33 foto’s. 

Twee maanden geleden bij de opening van de tentoonstelling heeft Chris Will al een rondleiding gegeven. Naar aanleiding van de enthousiaste reacties, wordt de ‘Walking Tour’ nog één keer herhaald. Deelname aan de rondleiding is gratis. De tour duurt ongeveer een uur.

De tentoonstelling ‘Forten van Boven’ is mogelijk gemaakt door Stichting Liniebreed Ondernemen en bestaat uit een verzameling van 33 luchtfoto’s van onderdelen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De reizende tentoonstelling is samengesteld ter viering van de nominatie van de Waterlinie, op de werelderfgoed lijst van UNESCO die waarschijnlijk in 2020 realiteit wordt. Het verrassende perspectief van bovenaf toont een uniek door de mens ingericht landschap met veel water. En verdedigingswerken in dat oeroude polderlandschap, worden vanaf hoogte pas goed zichtbaar en inzichtelijk. Met een vogelvluchtperspectief op de waterrijke Hollandse polders of loodrecht van boven kan je je met enige verbeelding ook de onderwaterzettingen van een waterlinie voorstellen.

Over een afstand van 85 km konden in de Nieuwe Hollandse Waterlinie (1815-1940) van Muiden tot Werkendam, polders tot kniehoogte onder water gezet in een strook van 3 tot 5 km breed. Werk aan het Spoel, ten westen van Culemborg, is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Werk aan het Spoel is gebouwd in de periode 1816 - 1824 om de daar gelegen waaiersluis te beschermen. Samen met de inundatievoorzieningen van Fort Everdingen kon hiermee de polder tussen Culemborg en de Diefdijk onder water worden gezet om Holland te beschermen tegen de vijand.  

Chris Will (1953) uit Everdingen is kunsthistoricus en was o.a. betrokken bij de restauratie van het Werk aan het Spoel, de totstandkoming van het Waterliniemuseum Fort bij Vechten bij Bunnik en bij de samenstelling van de tentoonstelling Forten van Boven.