Nieuwe wandelroute 'door Lanxmeer' gelanceerd

27 juni 2018

Culemborg is een wandelroute rijker, namelijk door de ecologische woonwijk Lanxmeer. Wethouder Collin Stolwijk opende de route zaterdag 23 juni door het bevestigen van het laatste routeplaatje op een routepaal in de wijk.

De wandeling ‘door Lanxmeer’ is ongeveer drie kilometer lang en gaat langs en door zesentwintig mooie, leuke en interessante plekken in de wijk: door weelderige natuur, langs duurzame (soms heel experimentele) woningen en bedrijven, over de akkers en het erf van een stadsboerdij en nog veel meer. Hij is bedacht en uitgezet door bewoners uit de wijk en beschikbaar voor iedereen die meer wil weten over deze bijzondere wijk en op eigen gelegenheid Lanxmeer wil ontdekken.

Hoe te lopen
De route kan gevolgd worden met behulp van routepaaltjes en een kaartje. Bij de wandeling hoort een boekje waarin allerlei wetenswaardigheden over de wijk staan. Deze routeboekjes zijn te verkrijgen bij de drie Toeristische Informatiepunten in Culemborg, en bij o.a. de Stationshuiskamer, de Gelderlandfabriek en de bibliotheek. ‘Door Lanxmeer’ is ook met de smartphone te volgen via route.nl.

Over Lanxmeer
Lanxmeer ligt tegenover station Culemborg. Het is een ecologische en autoluwe woonwijk, gebaseerd op het principe van duurzame stedenbouw. Lanxmeer heeft de sfeer van één grote tuin en kent een grote diversiteit aan planten en dieren. Bijzonder aan de wijk is dat bewoners zelf het beheer doen van de openbare ruimte, in nauwe samenwerking met de gemeente. Zij hebben hiervoor Stichting Terra Bella opgericht. Deze vorm van samenwerking tussen bewoners en gemeente is uniek in Nederland.