Culemborg decor voor Het Wilde Oog

25 juni 2018

De Gelderlandfabriek in Culemborg biedt vanaf 29 juni onderdak aan de expositie Het Wilde Oog. In dit project van Hans Lemmerman en Inge van Run worden de hoofdrollen vervuld door drie vrouwen uit Spakenburg. Er is ook een lezing over het thema.

In 2000 namen drie vrouwen in klederdracht uit Spakenburg de uitnodiging aan van Het Wilde Oog om de wereld van de kunst te betreden. Corrie, Hendrikje en Wijmpje Koelewijn hebben in de afgelopen achttien jaar een uitzonderlijke maatschappelijke en culturele prestatie geleverd. Ze laten met hun dracht zien dat ze in een traditie staan en tegelijk hebben ze de moed zich open te stellen voor hedendaagse kunst. Als decor dient niet langer een haven of haringkar, maar kunst, design en architectuur. De vrouwen zijn  op de meeste uiteenlopende locaties gefotografeerd, serieus maar ook in een humoristische context. Zo ook in Culemborg, waar de vrouwen werden geportretteerd bij de Gelderlandfabriek, Werk aan het Spoel, het Weeshuismuseum en Bunker 599. Vier professionele schrijvers hebben teksten geschreven met deze locaties als inspiratiebron. De resultaten hiervan zijn een maand lang te zien in de entree van de Gelderlandfabriek.

Onder de titel 'Wild kijken & lenig denken' houdt Hans Lemmerman 29 juni in de Gelderlandfabriek een lezing over het project. Hoe ontstaat zoiets, hoe houd je het vol en hoe leuk is het. De expositie wordt 29 juni 16.30 uur geopend en is tot 26 juli gratis te bezichtigen. De lezing begint om 19.30 uur en de entree daarvoor bedraagt 2,50 euro. Kaarten via www.degelderlandfabriek.nl.