Verrassende tips voor een lekker lang Pinksterweekend in Culemborg

29 mei 2017

Wil je een lang weekend eropuit met Pinksteren? In Culemborg hoef je je niet te vervelen! Kom naar Culemborg en beleef een heerlijk weekend aan de Lek. We hebben alvast een selectie voor je gemaakt van de leukste activiteiten. 

1. Markten

De énige Bio-Boeren-Streek Zaterdagmarkt in de Betuwe.
Zaterdag 3 juni van 10.00-17.00 uur. Een kleinschalige zaterdagmarkt met voornamelijk biologische, boerderij-, streek- en Fairtrade producten van hoofdzakelijk lokale ondernemers. Vijftien standhouders presenteren hun bijzondere kwaliteitsproducten. Van boerenkaas,gerookte makreel, ambachtelijk brood, Betuws fruit, zelfgemaakte cider tot pure chocola. Struin langs de standjes en beleef de gezelligheid van de zaterdagmarkt Culemborg.

Tip! Loop ook eens door de historische Binnenpoort verder de binnenstad in, ontdek de leuke steegjes, de authentieke winkeltjes, knusse restaurantjes, de Visafslag en de haven.

Kofferbakmarkt Culemborg
Op 2e Pinksterdag 5 juni van 9.00 – 16.00 uur. Deze gezellige kofferbakmarkt is een niet weg te denken fenomeen in Culemborg. Ben je op zoek naar het ontbrekende kopje of lepeltje in je uitzet, een langspeelplaat uit je jeugd of leuk speelgoed voor je kind? Wie weet vind je het hier. Iedere keer verrassend wat er uit de kofferbakken van meer dan 200 auto’s komt. De entree bedraagt € 1,50 per persoon en kinderen tot 6 jaar hebben gratis toegang.
Ben je dol op markten? Kijk ook eens hier.

2. Ambacht & Historie

Schaapscheerdersfeest
Zaterdag 3 juni tussen 12.00 en 16.00 uur, vindt in Culemborg het jaarlijkse Schaapscheerdersfeest plaats op Kinderboerderij De Heuvel. Alle schapen uit de gemeente worden hier op deze dag verzameld en geschoren. Een uniek kijkje in een eeuwenoud ambacht. Naast dit schouwspel op het plein bij de schaapskooi is er voor kinderen van alles te doen: ze kunnen zich laten schminken en er is een leuke wedstrijd waarbij het gewicht van een schaap geraden moet worden. Verder kunnen de kinderen gedurende de middag een ritje met paard en wagen maken, is er een minibraderie en nog veel meer activiteiten. Leuk voor jong en oud.

Tentoonstelling – Achter gesloten deuren.
Op zaterdag 3 juni en op 2e Pinksterdag 5 juni kun je in het Elisabeth Weeshuis Museum de tentoonstelling ‘Achter gesloten deuren’ bekijken van fotograaf Go de Graaf. Een intrigerende reeks foto’s van sloopwoningen van de wijk ‘Achter de Poort’. Prikkelend en verrassend. Je vraagt je af: wie woonden hier? En hoe zou het zijn geweest om hier te wonen? Hoe is deze wijk ontstaan, zo net na de oorlog in de periode van de wederopbouw? Een uniek stukje geschiedenis van Culemborg, van nog niet zo lang geleden. Blijf meteen ook en bezoek het museum dat op een verrassende en leuke wijze het verhaal van de wezen vertelt. Aanrader voor kleine en grote kinderen.

Rondleidingen

  • Stadswandeling: Zaterdag 3 juni, start om 11 uur op het voorplein van Het Weeshuis, Herenstraat 29. Ontdek historisch Culemborg met een stadsgids en luister naar de vele verhalen en wetenswaardigheden van bijna 700 jaar Culemborgse historie. De wandeling duurt ongeveer 1½ uur en deelname is gratis.
  • Rondleiding stadhuis: Zaterdag 3 juni om 14.00 uur bij het Toeristisch Informatie Punt (Oude Vismarkt 4). Tijdens een rondleiding van 1½ uur vertelt de gids je vele wetenswaardigheden over dit markante stadhuis op de Markt. Loop gewoon binnen want aanmelden is niet nodig en deelnemen is gratis.
  • Rondleiding Werk aan het Spoel: Eerste Pinksterdag 4 juni om 14.00 uur verzamelen bij het Forthuis. Werk aan het Spoel kent een rijke historie en er is dan ook genoeg te vertellen. Nog voor het ontstaan van het werk was er een sluis om de polders te ontwateren, stonden er molens en herbergen. Werk aan het Spoel is de enige plaats aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie waar echt is gevochten. Opvallend is de Kogelvanger, een hoge muur in het weiland en een overblijfsel van de schietbaan die de Duitsers hier aanlegden in de Tweede Wereldoorlog. Ook de natuur is prachtig. Als je geluk hebt kun je bij de gracht zelfs ijsvogels spotten! Ga mee, € 3,- voor volwassenen, kinderen gratis. Kom je met 6 personen of meer? Meld je dan even aan via rondleidingen@werkaanhetspoel.nl

3. Cultuur met een grote C!

Op het gebied van kunst en cultuur is er in Culemborg het hele jaar door veel te ontdekken en te beleven. Theater, muziek, musea, galerieën, je noemt het op en het is er. Ook tijdens het Pinksterweekend is er volop te beleven op cultuurgebied.

Het Barbarafestival
Van 2 juni tot 2 juli, een maand lang concerten, poëzie, zang, kunst, yoga, interviews, rondleidingen en nog veel meer. In de drie Barabarakerken vinden in totaal 250 activiteiten plaats. Een festival dat zijn weerga niet kent in de Betuwe en wellicht in Nederland! Met Pinksteren kun je je drie dagen lang jezelf onderdompelen in dit unieke festival. Kijk voor het hele programma: www.deroosvanculemborg.nl

Theatervoorstelling – Women in Love
Zaterdag 3 juni 20.00 uur in de Gelderlandfabriek, hotspot aan het spoor. In Women in Love gaan vier vrouwen de confrontatie tussen de opgelegde en eigen identiteit aan.

Theatervoorstelling – Syb, Wiebe, muziek (hits!), verhalen en wijn in het theater
Eerste Pinksterdag 4 juni  van 15.30-17.30 uur in Theater De Fransche School, het Stadstheater van Culemborg komt Syb van der Ploeg samen met de eveneens uit Friesland afkomstige muzikant/singer/songwriter Wiebe Kaspers naar Culemborg. Ze zullen tijdens hun reis door de tijd vooral veel bekende liedjes van De Kast spelen. Natuurlijk wordt ook de allergrootste hit, In Nije Dei, niet overgeslagen.

4. Wandelen en fietsen

Culemborg heeft naast een mooi historisch hart ook een adembenemende natuur. Het is de toegangspoort naar de Betuwe en de Nieuwe Hollandse Waterlinie en haar forten (Unesco genomineerd!). Trek deze Pinksterdagen je wandelschoenen aan of spring op de fiets. We lichten een aantal routes voor je eruit, kijk voor meer suggesties hier.

Engelroderpad
Het Engelroderpad, een ‘Klompenpad’, voert je 16 kilometer lang door een landschap van stroomruggen en komgronden. Je doorkruist de historische dorpskernen van Beusichem en Zoelmond en loopt door natte natuur. Deze rondwandeling geeft je een goed beeld van het oorspronkelijke moeraslandschap in de kommen. Klompen of laarzen aan, rugzak op en gaan!

Puur Betuwe
Je fietst over kronkelende weggetjes en dijken tussen rivieren de Lek en de Linge langs imposante verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en doorkruist schilderachtige en gezellige plaatsen in de Betuwe. Kijk voor informatie over deze route hier.

Skateroute Culemborg
Het Rivierengebied leent zich uitstekend voor skaten en skeeleren. De eindeloze dijken, het mooie rivierenlandschap, de weilanden, fruitboomgaarden en de vele monumentale panden maken het zeer de moeite waard om op kleine wieltjes te beleven. Neem je skates mee! Kijk hier voor de diverse routes.

De Kikkerpadroute
In deze tijd van het jaar hoor je de kikkers al van ver kwaken. Het kikkerpad bestaat uit twee delen: een oostelijk deel (groene route) en een westelijk deel (blauwe route). Beide routes zijn ongeveer 9 km lang. De kikker wijst u de weg. Het Kikkerpad loopt door de bebouwde kom langs grachten, oude riviertjes (bijv. de Meer) en langs nieuwe aangelegde waterpartijen die dienen voor de opvang van regenwater. Deze waterrijke plekken hebben allemaal een grote betekenis voor de flora en fauna. Leuk voor jong en oud. Download hier de routes.

Kikkerpad Culemborg

5. Overnachten

Als je het hele Pinksterweekend naar Culemborg komt dan kun je hier ook op bijzondere plekken overnachten. In een gastenkamer pal aan de dijk of in een eeuwenoud stadspand bijvoorbeeld. Of wat dacht je van slapen in een van de sfeervolle bed & breakfasts, een pipowagen, een trekkershut in de vorm van een wijnvat of een authentieke hoogstamboomgaard? Hier zijn alvast wat tips voor unieke en gastvrije logeeradressen.

Wil je een lang weekend eropuit met Pinksteren? In Culemborg hoef je je niet te vervelen! Kom naar Culemborg en beleef een heerlijk weekend aan de Lek.