Zomerpret met kinderen in Culemborg

18 juli 2018

Op zoek naar de leukste zomeractiviteiten om met kinderen te doen in en rondom Culemborg? Je hoeft niet langer meer te zoeken want wij hebben ze voor je uitgezocht en hieronder op een rij gezet.

De leukste kinderroutes
Culemborg, de uiterwaarden en de Nieuwe Hollandse Waterlinie bieden genoeg mogelijkheden om samen eropuit te gaan. Hieronder de leukste routes om met kinderen te doen.

Struinen door de uiterwaarden en De Zump
Loop het Kikkerpad en ontdek hoe groen en waterrijk Culemborg is. De groene route loopt langs het natuurpark De Zump. Hier zie je het Betuwse landschap in het klein met zijn sloten, poelen, moerasjes, fruitbomen, essenhakhout, grienen en knotwilgen. Op deze route kom je ook door het park de Plantage met zijn waterpartijen, slingerende paden en onverwachte doorkijkjes. Dit park is ruim 100 jaar oud en is aangelegd door landschapsarchitect Zocher in Engelse landschapsstijl. Als je de blauwe route loopt kom je door de uiterwaarden. Hier zijn in de jaren 90 delen van afgegraven om te zorgen dat er meer water opgevangen kan worden in tijden van hoog rivierwater. Leuk om deze route bijvoorbeeld uit te breiden met de geocache 'De dieren van de Zump'. 

Rondje Liniepontje
Wandelen, spelen en varen met kids. Verken samen een deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie langs de Lek. De korte variant (3 km) is een aantrekkelijke route voor kinderen. Werk aan de Groenweg en Werk aan het Spoel zijn bijzonder leuke speelplekken en de overtocht met de Liniepont natuurlijk ook!  Onderweg kun je heerlijk bijkomen bij een van de restaurants. In Culemborg ga je natuurlijk op het terras een ijsje eten bij Caatje aan de Lek.

Wandelen _liniepont

 

Zomerse speel- en waterpret
Vriendjes maken, volop waterpret en een flinke dosis speelplezier. In waterrijk Culemborg en omgeving gaat dat moeiteloos hand in hand.

Kinderboerderij De Heuvel
Hier spelen de dieren en de kinderen door elkaar heen. Zo kan het gebeuren dat je lekker zit te schommelen met een pauw boven je hoofd die boven op de schommel zit. Of je zit op de wip met de kippen die om je heen scharrelen. Ook de eenden en ganzen lopen los over het terrein. Daarnaast zijn er allerlei dieren in hun stallen of verblijven die bewonderd en geaaid mogen worden. Informatie: De kinderboerderij ligt aan Weithusen 63.

Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag 10.00 – 17.00 uur. Zaterdag en zondag 12.00 – 17.00 uur. Maandag gesloten.

Kinderboerderij

 

Jutterseiland De Meent
De Meent is  een recreatiegebied op de grens van Culemborg en Beusichem.  Voor de kinderen is er een speeleiland door schipbreukelingen met gejutte materialen gebouwd. Je kunt er in de buitenlucht zwemmen en er worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd.

Zwembad De Waterlinie
Is het een dagje minder mooi weer? Geen probleem. In het overdekte zwembad De Waterlinie kun je de hele zomer terecht. Extra aantrekkelijk omdat de jeugd de hele zomer kan zwemmen voor maar 20 Euro. Zie informatie.

Wipeout Kids
Wipeout Kids is hét nieuwe speelpark op Beldert Beach. Een prachtig parcours met 20 uitdagende en spectaculaire obstakels van het populaire tv-programma Wipeout… maar dan speciaal voor kinderen! Beldert Beach-bezoekers tot 13 jaar mogen gebruikmaken van alle speeltoestellen op het strand en in het water.

Beldert Beach

 

Ontdek de historie van Culemborg
Culemborg viert dit jaar dat het 700 jaar stadsrechten heeft en dat wordt flink gevierd. Culemborg is dan ook rijk aan verhalen en die laten we je graag beleven. Ga je mee op ontdekkingstocht door het vroegere Culemborg?

Verborgen Verleden - 700 jaar Culemborg vanuit kinderperspectief
Een stadswandeling langs tien historische plekken in de binnenstad van Culemborg, waarbij je via je smartphone of tablet met internet het verleden tot leven kan laten komen. Al eens aan geocaching gedaan? Ontdek de verborgen parels van Culemborg ook eens via de cache 'Culemborg’s kleurrijke verleden'.

Ontdek, Ontmoet, Ontspan in Het Weeshuis
Elisabeth Weeshuis Museum is een uniek museum in het eerste nieuw gebouwde weeshuis van Nederland. Regelmatig genomineerd als leukste uitje voor kinderen en volwassenen. Kortom in het Weeshuis is het leuk! Beleef en ontdek hoe het er vroeger aan toe ging in dit weeshuis. Verkleed je als weeskind, ontdek de enge beestjes in het bed, draai aan het spinnewiel en speel de filmquiz – een leuk en leerzaam uitje voor de hele familie. In de kelder kun je net als de weeskinderen van toen leuke spelletjes spelen.

Erna iets lekker nemen in de keuken van het weeshuis het Weescafé. Bij mooi weer is dat in de prachtige Weestuin. Wees welkom! Nu is het extra aantrekkelijk om naar het weesmuseum te gaan. Want met je biebpas betaal je nog maar 1 euro entree. Kijk hier voor meer informatie.

Weeshuismuseum

 

Escaperoom De Binnenpoort
Midden in het historisch centrum van Culemborg en vlakbij de echte Binnenpoort ga je zeshonderd jaar terug in de tijd. Weet jij Tom de poortwachter om te kopen om de vrijstad Kuylenburg binnen te komen voor de schuldeisers je te pakken hebben? We zien je foto graag terug op Instagram #culemborgklopt. Klik hier voor meer informatie over tijden en prijzen.

En als je toch al in de binnenstad bent…

Combineer je museumbezoek, je wandeling of je escape ook eens met het volgende:

  • Picknicken en dieren kijken in stadspark De Plantage. Op zondag zijn er regelmatig optredens in de Muziektent.
  • De Haven van Culemborg bezoeken, terwijl je geniet van het uitzicht  op een bankje met een ijsje of vanaf het terras van restaurant ‘Op de Haven’.
  • Genieten op een van de vele terrasjes in de binnenstad, terwijl het water van het waterelement op de Markt de pret vergroot. Ontdek hier het verhaal ervan.
  • Zaterdagmarkt op de Varkensmarkt voor heerlijke boeren-streekproducten , voor bijvoorbeeld een picknick aan de Lek. De markt is er van 10-17 uur. Op de dinsdag is er de traditionele 'Culemborgse markt' in de binnenstad.
  • De eerste zaterdag van de maand kun je meelopen met een gratis rondleiding door het oude Stadhuis. En de gratis stadswandeling. Ook erg leuk voor kinderen!  4 augustus is de eerste mogelijkheid voor deze gratis ontdekkingstochten in hartje Culemborg.
  • Bekijk de evenementen , tentoonstellingen en zomerfestivals in de stad.

Nog meer leuke kidprooftips in Culemborg en de regio vind je hier!

We wensen je een mooie zomer toe en zien je foto’s gemaakt in Culemborg graag op Instagram of Facebook met #culemborgklopt.

Ijssalon Lic