5 leukste tips voor de voorjaarsvakantie in Culemborg

15 februari 2019

In de voorjaarsvakantie zijn er volop leuke activiteiten en evenementen in Culemborg. We hebben de vijf leukste tips op een rij voor je gezet. Woon je niet in het midden van Nederland? Niet getreurd, want op de meeste locaties zijn er ook na de voorjaarsvakantie geschikt voor een leuk dagje uit in Culemborg en omstreken.

1. Tijd voor een creatief en cultureel momentje

Culemborg bruist van de creativiteit en dat kun je merken aan de vele culturele broedplaatsen, podia’s en musea. Hieronder een aantal leuke activiteiten op een rij.

17 februari|Doe-Mee-Atelier

Hou je van zingen, dansen en klusjes doen, zoals het weesmeisje Annie? Kom dan in de krokusvakantie naar het Doe-Mee-Atelier van het Elisabeth Weeshuis Museum. Op woensdag 27 februari om 14.00 uur start het programma dat in het teken staat van het leven in het weeshuis. Natuurlijk bezoek je ook het museum en leer alles over het leven van de weeskinderen.

Klusjes In Het Weesshuis _2_Henriett Somlai

 

 

 

 

 

 

 

 

23 en 26 februari | Teken- en grafiekworkshop

In hartje centrum in de creatieve broedplaats Kattenstraat 12 zijn er het hele jaar door bijzondere kleine exposities te bewonderen en ook workshops te volgen voor kinderen en volwassenen. In de voorjaarsvakantie is er een ‘Teken- en grafiekworkshop’. Meld je aan via www.ellenvanvollenhoven.nl Hou ook hun Facebookpagina in de gaten, want er komen nog meer workshops en leuke activiteiten bij!

3 maart | Speciaal voor kleuters - Rondleiding ‘Oma Maaike vertelt over vroeger'

Ontdek samen met oma Maaike het Elisabeth Weeshuis! Waar speelden de kinderen vroeger mee, wat werd er gegeten en waarom moet je op de slaapzaal zo zachtjes doen? Oma Maaike vertelt er graag van alles over. Het programma is gratis. Deelnemers betalen alleen museumentree (Museumkaart gratis). 

Het Elisabeth Weeshuis Museum zit in de Top 3 van de leukste uitjes in Gelderland 2018. In het juryrapport, samengesteld door de leden van de ANWB, staat onder andere: “Altijd in beweging met tentoonstellingen, voorstellingen, een mooie tuin en een geweldig café. Hier neem ik iedereen steeds opnieuw mee naartoe. Leuk voor alle leeftijden.”

Meer informatie: www.weeshuismuseum.nl

2. Avontuur in de natuur 

Beleef de spannende forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Vergeet de tijd langs de rivier en geniet samen! Culemborg is een kleine grote stad in hartje Nederland gelegen in het prachtige rivierenland en aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie met veel leuke wandel- en fietspaden. Hieronder een aantal tips:

Zin een mooie wandeling? We tippen er drie.

Stoere forten en het waterlinie landschap

Ontdek samen de geheimen van de forten in en rondom Culemborg! Elke zondag is er een rondleiding om 14.00 uur op Fort Everdingen en Honswijk. Bekijk meteen hoe fortbier wordt gebrouwen bij Bierbrouwerij Duits en Lauret. En ontdek de verhalen van Werk aan het Spoel met de  speurtocht over Mie de Waschvrouw’, die in vroegere tijden de was deed van militairen op het Spoel. Ook leerzaam voor volwassenen! De speurtocht is op te halen bij Caatje aan de Lek, waar je meteen kunt genieten van smakelijke, eigentijdse gerechten voor lunch en diner. 

3. Carnaval vieren in Papklokkendam

Van 1 tot en met 4 maart verandert Culemborg in ‘Papklokkendam’ en wordt er tijdens carnaval lekker feest gevierd. Kom je het met ons mee vieren? Verkleden en lekker meedansen verplicht! Hieronder het kinderprogramma uitgelicht.

Zaterdag 2 maart om 12.49 uur: Papklokkendamse optocht die vanaf het Mariahof naar de markt slingert. Later in de middag is er feest voor groot en klein met een dweilorkest, DJ en meer. 

Zondag 3 maart om 14.00 uur:Kindercarnaval onder leiding van de jeugdprins Jayden V met een DJ en hits uit de Blauwlap Kids Top HonderdenELF.

Bekijk het hele programma hier.

Caranval

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Ontdek Historisch Culemborg

Culemborg klopt al meer dan 700 jaar. Dat betekent dat er heel wat verhalen te vertellen zijn. Ontdek samen met ‘Metje’ de verhalen van de stad met je SmartPhone in je hand, kraak de code en overtuig de Poortwachter om je de stad in te laten en neem samen met een gids een kijkje in het markante stadhuis op de markt. 

  • 700 jaar Culemborg vanuit kinderperspectief– het figuurtje ‘Metje’ neemt je mee langs een aantal historische punten in de binnenstad van Culemborg.
  • Los jij de puzzels op voordat de Papklok slaat en overtuig je de Poortwachter om je Culemborg binnen te laten? Escape Room de Binnenpoort biedt diverse escape spellen aan voor jong en oud.
  • Zaterdag 2 maart om 14.00 uur is er een gratis rondleiding van een uur door het eeuwenoude stadhuis. Ontdek de verhalen samen met een gids. Aanmelden is niet nodig, loop gewoon binnen.

5. Ontdek de regio

Culemborg ligt in hartje Nederland op steenworp van Utrecht en Utrecht Region, de Kromme Rijnstreek en Lekstadjes zoals Vianen, Wijk bij Duurstede, Glasstad Leerdam. Met de Betuwe en Rivierenland als achterland met natuur, kastelen en landgoederen kun je je gemakkelijk een aantal dagen vermaken in en rondom Culemborg. Hieronder een aantal links en extra tips.

Maar ook…

Wil je een dagje blijven slapen? Ontdek hier de diverse overnachtingsmogelijkheden in Culemborg en regio.