Première The Secret Agent in de Gelderlandfabriek Culemborg

21 februari 2018

Het heeft bijna een eeuw geduurd, maar eindelijk is er een Nederlandse vertaling van het theaterstuk The Secret Agent van de Pools-Engelse auteur Joseph Conrad uit 1923. Het stuk illustreert de waanzin van het terrorisme en is ook nu nog beangstigend actueel. De première van The Secret Agent, vertaald door Ron Bijnen en in een regie van Izabela Pacholec, is op 9 maart 2018 in de Gelderlandfabriek in Culemborg.

Het Conrad-project 'The Secret Agent' is een productie van de Gelderlandfabriek en In My Head Theater van theatermaakster Izabela Pacholec. De theatervoorstelling, tot stand gekomen in het kader van het Conradjaar (2017), brengt door middel van verschillende kunstvormen het werk van Joseph Conrad dichterbij. Er is ook een educatief programma aan verbonden. Daarin wordt samengewerkt met Openbare Regionale Schoolgemeenschap Lek en Linge in Culemborg. Het Conrad-project wordt gesteund door de Poolse ambassade, de Britse ambassade en the British Council.

Het verhaal
The Secret Agent gaat over de waanzin van het terrorisme. Hoofdpersoon Verloc drijft samen met zijn vrouw een winkeltje met pikante blaadjes. Het obscure zaakje is echter een dekmantel; in werkelijkheid is Verloc een geheim agent, in dienst van een buitenlandse ambassade in Londen. Verloc geeft inlichtingen over de groep revolutionairen en anarchisten die zich na sluitingstijd in zijn winkel verzamelt. Op een dag verlangt de ambassade meer dan zijn gebruikelijke rapport. Verloc wordt gemaand tot harde actie over te gaan, tot het zaaien van paniek en onrust. Hij pleegt een krankzinnige daad, even zinloos als vernietigend. Het resultaat is een menselijke tragedie, die onherroepelijk eindigt in de dood.

Voorstellingen 

  • Donderdag 8 maart, 20.30 uur - try-out
  • Vrijdag 9 maart, 14.00 uur - scholierenvoorstelling (besloten)
  • Vrijdag 9 maart, 20.30 uur - première (eventueel bij te boeken: lezing + diner)
  • Zondag 11 maart, 14.00 en 20.30 uur - reguliere voorstelling (eventueel bij te boeken: lezing + lunch/diner)

Locatie
De Gelderlandfabriek, Stationsweg 7, 4101 NG Culemborg

Kaartverkoop en informatie
Degelderlandfabriek.nl