Bijzondere 16e eeuwse kerkgewaden uit Hoogstraten in weeshuismuseum

30 december 2017

Vanaf 29 december 2017 zijn ze te zien in het Elisabeth Weeshuis Museum: kerkgewaden waaraan Elisabeth van Culemborg zou hebben mee geborduurd. De schitterende kerkgewaden met zijde-, zilver- en goudborduursels worden toegevoegd aan de tentoonstelling Het geheim van de tafel over de memorietafel met vrouwe Elisabeth en haar opeenvolgende echtgenoten Jan van Luxemburg en Anthonis van Lalaing.

Het Culemborgse museum kreeg de unieke kans de bijzondere 16e eeuwse kerkgewaden te tonen omdat in het Stedelijk Museum Hoogstraten de tentoonstelling Brokaat & Fluweel recentelijk eindigde, waar ze te zien waren. Zo gingen de gewaden niet terug naar de bruikleengever, maar direct na afloop door naar Nederland. De tentoonstelling Brokaat & Fluweel over de garderobe van Elisabeth van Culemborg (1475-1555) en Anthonis van Lalaing (1480-1540), toonde tevens een aantal kerkgewaden die het paar schonk aan de Sint-Katharinakerk te Hoogstraten. Drie ervan, twee dalmatieken en een kazuifel, worden dus nu geëxposeerd in het weeshuismuseum. Volgens de overlevering borduurde Elisabeth van Culemborg zelf mee aan twee ervan. Dit is zeker niet ondenkbaar aangezien er aan de Europese hoven in de 16e eeuw veel werd geborduurd door de dames.

Het Elisabeth Weeshuis Museum is trots de bijzondere, oude gewaden te kunnen tonen. Dit dankzij een bijdrage van de Vrienden van het Elisabeth Weeshuis Museum. Voor de bruikleen werkte het museum samen met het Stedelijk Museum Hoogstraten en de Kerkfabriek Sint-Katharina te België. Meer informatie: www.weeshuismuseum.nl.