Nieuwe curator LekArt bekend Maartje Berendsen geeft Gedeelde Grond verder vorm

17 augustus 2017

Het tweejaarlijkse kunstfestival LekArt heeft voor de nieuwe editie in 2018 een kersverse curator: Maartje Berendsen. Zij buigt zich de komende maanden over de historische grond van de binnenstad en komt met een selectie van kunstenaars die het thema Gedeelde Grond verder vormgeven. Berendsen vindt bij haar werk de lokale verbindingen zeer belangrijk en wil een mooie mix van beeldende kunst, muziek en theater aan het Nederlandse publiek presenteren. 

De laatste editie van LekArt in 2016 vond plaats in de wijk EVA-Lanxmeer.  Met de ambitieuze curator Myrthe van der Boom en het vernieuwde bestuur van Stichting LekArt kreeg het kunstfestival een vernieuwde opzet met landelijke uitstraling.

Ook  de volgende editie legt LekArt de lat hoog en gaat het festival verder met het uitdiepen van het thema Gedeelde Grond, met als subthema ‘historische grond’. Via diverse locaties in de binnenstad, van bekende tot minder bekende en zelfs geheime plekjes, leidt de kunstroute in september 2018 het publiek langs verrassende kunst.

Curator Maartje Berendsen gaat de uitdaging aan om de ‘historische grond’ beeldend te onderzoeken en te actualiseren. Is het heden wel gegrond op het verleden? En als we niet weten of de verhalen over onze geschiedenis feitelijk of fictief zijn, is de toekomst dan ongegrond? Een spannende ontmoeting tussen historische grond en toekomstmuziek, tussen de geschiedenis die bepaalt en het heden dat zoekt naar nieuwe ontwikkeling.

Maartje Berendsen studeerde af als socioloog, maar haar brede interesse bracht haar op andere terreinen. Ze was onder meer directeur van haar eigen Berendsen Galerie, maakt 20 tentoonstellingen met de Zwervende Tentoonstelling, was 7 jaar projectleider beeldende kunst en adviseur strategie bij het Havenbedrijf in Rotterdam en was vijf jaar lang betrokken bij het bestuur van de Museumnacht Rotterdam. Vanuit haar Bureau Berendsen werkt ze voor verschillende opdrachtgevers op het terrein van kunst, architectuur en gebiedsontwikkeling. Meer informatie www.lekart.nl

Foto Henriett Somlai