Opening openlucht fototentoonstelling 'Forten van Boven'

11 april 2018

Op zondag 15 april om 11.00 uur opent wethouder van cultuur Joost Reus de openlucht fototentoonstelling 'Forten van Boven' op Werk aan het Spoel aan de Goilberdingendijk in Culemborg.

Kunsthistoricus en samensteller van de fototentoonstelling Chris Will vertelt aansluitend in een ‘Walking Tour’ over de achtergrond en geschiedenis van de forten op elk van de 33 foto’s. Deze tour duurt tot ongeveer 12.00 uur en deelname is gratis. De tentoonstelling 'Forten van Boven' is tot half juni te zien op het buitenterrein van het noordelijk deel van Werk aan het Spoel.  

Herontwikkeling van waterlinieforten
Chris Will (1953) uit Everdingen is kunsthistoricus met als specialisatie militaire architectuur. Sinds 2008 werkt hij voor het Nationaal Project Nieuwe Hollandse Waterlinie, dat zich bezighoudt met behoud en herontwikkeling van de waterlinieforten en het post-militaire landschap. Will was o.a. betrokken bij de restauratie van het Werk aan het Spoel, de totstandkoming van het Waterliniemuseum Fort bij Vechten bij Bunnik en de samenstelling van de tentoonstelling 'Forten van Boven'. Zijn boek 'Sterk Water' is een standaardwerk over de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

33 luchtfoto's
De tentoonstelling 'Forten van Boven' bestaat uit een verzameling van 33 luchtfoto’s van onderdelen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De reizende tentoonstelling is samengesteld ter viering van de nominatie van de Waterlinie, op de werelderfgoed lijst van UNESCO die waarschijnlijk in 2020 realiteit wordt. Het verrassende perspectief van bovenaf toont een uniek door de mens ingericht landschap met veel water. En verdedigingswerken in dat oeroude polderlandschap, worden vanaf hoogte pas goed zichtbaar en inzichtelijk. Met een vogelvluchtperspectief op de waterrijke Hollandse polders of loodrecht van boven kan je je met enige verbeelding ook de onderwaterzettingen van een waterlinie voorstellen.

DSC00402 (1)

 

Tot kniehoogte onder water
Over een afstand van 85 kilometer konden in de Nieuwe Hollandse Waterlinie (1815-1940) van Muiden tot Werkendam, polders tot kniehoogte onder water gezet in een strook van 3 tot 5 kilometer breed. Werk aan het Spoel, ten westen van Culemborg, is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Werk aan het Spoel is gebouwd in de periode 1816 - 1824 om de daar gelegen waaiersluis te beschermen. Samen met de inundatievoorzieningen van Fort Everdingen kon hiermee de polder tussen Culemborg en de Diefdijk onder water worden gezet om Holland te beschermen tegen de vijand.