Kunst en cultuur in Culemborg

13 april 2018

Ontdek de leukste tentoonstellingen en exposities die in 2018 in Culemborg te zien zijn. 

Wie door de historische straatjes van Culemborg slentert, zal verbaasd zijn over de grote variëteit aan kunstvormen in de stad. Getuigen zijn het theater, diverse podia, musea en de vele tentoonstellingen en exposities die het hele jaar door zijn te bezichtigen. Ontdek creatief en eigenzinnig Culemborg eens door de ogen van kunstenaars, vanuit historisch en religieus perspectief en via verhalen van Culemborgers. In het kader van het 700-jarig bestaan van de stad zijn er nog meer bijzondere tentoonstellingen en exposities dan anders. Extra reden om Culemborg een bezoek te brengen!

Liefde in de Vrijstad
6 t/m 29 april

In het kader van Culemborg 700 jaar tonen diverse en gerenommeerde kunstenaars hun werk over de zoektocht naar de kracht en het mysterie van echte liefde en goede erotiek. De expositie is gebaseerd op het Bijbelboek ‘Hooglied’ en is tot en met 29 april te zien in de Grote of Barbarakerk. Meer informatie & openingstijden: Kunstindekerkculemborg.nl en Visiodivina.eu

Liefde In De Vrijstad - Foto H. Somlai (1)

 

Forten van Boven
15 april tot 20 juni

De reizende expositie Forten van Boven is van het Nederlands Vestingmuseum verhuisd naar Werk aan het Spoel. De tentoonstelling is tot 20 juni gratis te zien op het buitenterrein van het noordelijk deel van het fort. Daarna reist hij door naar Fort Honswijk met als ultieme eindbestemming forteiland Pampus, waar in de droge gracht ook al de luchtfoto’s van de Stelling van Amsterdam hangen. Kijk hier voor meer informatie.

Forten Van Boven

 

Mijn stad, mijn schat
30 maart t/m 2 september

In het Elisabeth Weeshuis Museum worden ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van Culemborg de pronkstukken van stadsbewoners getoond. Voorwerpen en verhalen van Culemborgers geven een overzicht van 700 jaar stadsgeschiedenis. Soms een prachtig erfstuk dat generaties werd doorgegeven, soms een muntje dat op de grond viel en eeuwen later gevonden werd, soms zelfs een weggegooid voorwerp dat op de bodem van een afvalput bewaard bleef. Bij de tentoonstelling is ook een catalogus verschenen met bijzondere verhalen van Culemborgers en hun schatten. Regelmatig vinden er activiteiten in het museum plaats rondom deze tentoonstelling. Meer informatie & openingstijden.

Mijn Stad , Mijn Schat - Foto Elisabeth Weeshuis Museum

 

Pop-up tentoonstelling Gispen
31 maart t/m 1 juli

Gispen opende op 31 maart een pop-up museum in het oude pand van Tomey op De Markt. Een must see voor alle Culemborgers en bezoekers van de stad! Al 84 jaar staat de fabriek in Culemborg en wordt de rijke geschiedenis van Gispen zichtbaar. Ook de iconische Gispen 412 wordt tentoongesteld. De tentoonstelling laat in vijf thema’s zien hoe Gispenmeubels in de loop van ruim honderd jaar veranderd zijn, maar hoe ze nog steeds actueel zijn. De buismeubelen uit de jaren 30, de Goed Wonen-meubelen uit de jaren 50, maar ook de vernieuwende werkinrichtingen en designcollectie van nu. Al dit fraais is tot en met 1 juli te zien in de tentoonstelling GispeN•U Verleden, heden, toekomst. Meer informatie & openingstijden.
 Gispe NU Pers 2 Paint (3)

 

Expositie Jeanine Vloemans
13 april tot 24 juni

In De Gelderlandfabriek hangen tot en met 24 juni nieuwe kunstwerken van Jeanine Vloemans in de entree van deze voormalige meubelfabriek en locomotiefloods en tegenwoordig culturele en industriële hotspot naast het treinstation van Culemborg. Kunstenaar Jeanine Vloemans (1995, Rotterdam) is er altijd al van overtuigd geweest dat schilderen verder gaat dan “het louter oppakken van canvas en kwast”. Er bestaan eindeloze mogelijkheden voor het schilderen binnen het platte vlak, maar is beperken tot een specifieke en eigen stijl dan de oplossing? Of is het schilderij iets dat uit zijn traditionele voegen kan worden bevrijd? Bekijk en ervaar het zelf! Regelmatig exposeren kunstenaars in de hal van De Gelderlandfabriek. Kijk voor de laatste informatie

 Jeanine Vloemans - Gelderlandfabriek

 

De Overspanning - 150 jaar spoorbrug én locomotiefloods
25 t/m 27 mei en doorlopende expositie zomer 2018

De Gelderlandfabriek heeft in 2018 wat te vieren. De locomotiefloods bestaat 150 jaar. Het monumentale pand waar vroeger een locomotief stond geparkeerd en waar nu café-restaurant Una Volta onderdak heeft gevonden, werd destijds tegelijk gebouwd met de spoorbrug over de Lek. Dat landmark herdenken we natuurlijk eveneens. Onder de titel 'De Overspanning' wordt er uitvoerig stil gestaan bij anderhalve eeuw treinhistorie. Kijk hier voor meer informatie.

 150 Jaar Brug

 

Heilige huisjes
1, 2, 3, 8, 9, 10, 15, 16 en 17 juni

In de expositie 'Heilige Huisjes' is 700 jaar religie in Culemborg glashelder in beeld gebracht. De beste plek om deze expositie/manifestatie te beginnen is de Markt. Hier staat de tijdlijn, een 10 meter lang doek waarop de geschiedenis van het land, de stad en het religieuze leven samenkomen. Vanaf de Markt start de wandeling. Een tijdpad door het oude centrum van Culemborg, langs vijf historische kerkgebouwen, Het Weeshuis en de Marokkaanse moskee. Extra informatie is te krijgen via QR-codes die op de route te vinden zijn. Kijk hier voor meer informatie


Het Wilde Oog in Culemborg
29 juni tot 26 juli

In 2000 namen drie vrouwen in klederdracht uit Spakenburg de uitnodiging aan van Het Wilde Oog (Hans Lemmerman en Inge van Run) om de wereld van de kunst te betreden. Corrie, Hendrikje en Wijmpje Koelewijn hebben in die 18 jaar een uitzonderlijke maatschappelijke en culturele prestatie geleverd. Ze laten met hun dracht zien dat ze in een traditie staan én ze hebben de moed om zich open te stellen voor hedendaagse kunst. Als decor niet langer een haven of haringkar maar kunst, design en architectuur. Ook in Culemborg. Met als locaties De Gelderlandfabriek, Werk aan het Spoel, het Weeshuismuseum en Bunker 599. Vier professionele schrijvers hebben teksten geschreven met deze locaties als inspiratiebron. De resultaten hiervan zijn een maand lang te zien in de entree van de Gelderlandfabriek. Kijk Wild & Denk Lenig! Kijk hier voor meer informatie

Het Wilde Oog Foto Hans Lemmerman En Inge Van Run

 

LekArt 2018 eert Culemborg met ‘historische grond’
28 t/m 30 september

Om het 700-jarig bestaan van de stad te vieren richt LekArt zich op het subthema ‘Historische grond’. Curator Maartje Berendsen zet voor het festival van 2018 de ondertitel ‘Ongegrond’. Feit of fictie, waarheid of fantasie, echt of illusie; een goed verhaal hoeft niet waar te zijn. LekArt leidt je door de binnenstad langs kunstwerken, performances en kleine voorstellingen, openbare gebouwen en privéwoningen, parken en tuinen. Plekken waar je anders nooit komt. Laat je verrassen, ontroeren en aan het denken zetten. Kijk met een andere blik naar álle verhalen, zowel serieus als met een knipoog. Kijk hier voor meer informatie.


LekArt – Verhalend verbinden
1 januari t/m 31 december

Hannah Rood is een van de deelnemende kunstenaars van LekArt festival 2018 en presenteert een jaar lang elke week een nieuw fotografisch tweeluik van inwoners van Culemborg. Mensen van verschillende culturen, leeftijden en met uiteenlopende achtergronden en leefsituaties. Bij elk tweeluik hoort een poëtisch levensverhaal. Zo ontstaat er in het jubileumjaar, waarin Culemborg haar 700 jaar stadsrechten viert, een lint van 52 kunstzinnige portretten van Culemborgers door de tijd heen. Met haar project ‘Verhalend verbinden’ wil Hannah Rood een bijdrage leveren aan meer onderlinge verbintenissen in de stad. Kijk hier voor meer informatie.


Kunstroute Culemborg
27 en 28 oktober

Kunstroute Culemborg is een jaarlijks evenement waarbij beeldende kunstenaars uit Culemborg op verschillende locaties in de binnenstad (en enkele daarbuiten) hun werk presenteren. Er wordt samengewerkt met makers van kunst uit andere disciplines zoals muziek en theater. Kijk hier voor meer informatie.

Logo _KRC-rgb

 

Oud papier – verrassende Culemborgse archiefschatten
7 december

Het Elisabeth Weeshuis Museum organiseert samen met het Regionaal Archief Rivierenland een tentoonstelling met bijzondere archiefstukken. De expositie geeft een overzicht van zeven eeuwen stadsgeschiedenis. Naast unieke archiefstukken uit het RAR is de 'Genealogie van de heren en graven van Culemborg' uit het Rijksmuseum, te zien. Kijk hier voor meer informatie